« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
IPAK...

Brexit: protiv srca i razuma

Donji dom britanskog parlamenta glasao je za Brexit. Više nema povratka, Velika Britanija će napustiti EU, ali bi zastupnici trebali utjecati na održavanje što jačih veza s kontinentom, komentira Birgit Maaß

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Da su barem bili uvjereni u ono što rade! Da barem vjeruju da će njihovoj zemlji stvarno biti bolje kada napusti Europsku uniju! Ali većina zastupnika koji su u britanskom parlamentu svojim glasovima zapečatili Brexit digla je ruku i protiv svog srca i protiv razuma.

Protiv razuma jer se s priličnom sigurnošću može reći da će izlazak iz EU-a u najmanju ruku kratkoročno i srednjoročno imati negativne posljedice po britansko gospodarstvo. Protiv srca jer se mnogima prevrće želudac kada pomisle da će ostati izvan europske zajednice i time sve više ovisiti o neuračunljivom američkom predsjedniku. „Katastrofa", tu riječ su mnogi parlamentarci ponavljali prethodnih dana.

Naravno da ima Brexitaša koji su uvjereni da će „ponovo neovisna" Velika Britanija ponovo biti velika i moćna, nesputana prigovaranjem „malih Europljana". Ali to je manjina - većina zastupnika se tijekom kampanje uoči referenduma izjasnila za ostanak u EU.

Unatoč tome je Theresa May bez poteškoća provukla prijedlog zakona kroz Donji dom. Tko sada sprečava Brexit i ne podrži vladu, taj radi protiv „narodne volje" - taj stav dominira među zastupnicima dvije najveće stranke. Tabloidi uzimaju na zub sve koji se protive Brexitu, a oni koji se javno zalažu za ostanak u EU-u dobivaju prijetnje smrću. Rasprava u Donjem domu je vođena danima, često vrlo strastveno i žustro, i mogla bi u najgorem slučaju obilježiti početak raspada kontinenta na njegove nacionalne djeliće.

Britansko stanovništvo podržava tvrdi kurs premijerke May koja je spremna napustiti i zajedničko tržište. Ankete pokazuju da ta njena taktika ima sve jaču podršku. Nema nazad, Britanci hoće točno znati kakve će posljedice imati istupanje iz EU-a i hoće da pregovori o istupanju počnu što prije.

Povijesna pogrešna procjena Davida Camerona sastojala se u tome što je pomislio da može dobiti referendum. I većina zastupnika Donjeg doma mu je tada vjerovala pa je glasala za održavanje referenduma. Od jučer više ne mogu spriječiti Brexit. Ali njih ne bi trebali zaplašiti glasni Brexitaši, a ni stranačka logika ili nestrpljenje birača. U naredne dvije godine trebaju iskoristiti svaku priliku da utječu na proces Brexita. Premijerka je najavila da će Velika Britanija napustiti EU, ali da neće okrenuti leđa kontinentu - parlamentarci ju trebaju držati za riječ.

Piše: Birgit Maaß/DW
10.02.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh