« Svijet
objavljeno prije 14 godina
TIRIRICA

Brazilski klaun postao zastupnik u Kongresu

Klaun Tiririca, pravim imenom Francisco Oliveir, vodio je predizbornu utrku pod sloganom "Glasujte za Tiriricu, jer gore vam ne može biti"

klaun Tirica
klaun Tirica (MWN)
Više o

occupy rijeka

,

prosvjed Pula

,

11. kolo

,

Hajduk Osijek

,

Zakynthos Party

,

15. O

,

Antonija Blaće

Brazilski humorist poznat kao "klaun Tiririca" izabran je u nedjelju za zastupnika države Sao Paulo s rekordnih 1,2 milijuna glasova i tako ostvario najbolji rezultat na općim izborima u toj zemlji, po izvješću Visokog izbornog suda.

Tiririca (u prijevodu Gunđalo), pravim imenom Francisco Oliveira (45) vodio je predizbornu utrku pod sloganom "Glasujte za Tiriricu, jer gore vam ne može biti". Za izlazak na biralište u Sao Paulu nije odjenuo svoje klaunovsko odijelo i periku, kojima se proslavio na mjesnoj televiziji. Na biralište su ga dopratili osobni čuvari kako bi ga zaštitili od izravnog susreta s novinarima.

Humorista su nedavno optužili da je utajio porez i da je nepismen, što bi moglo značiti kraj njegove zastupničke karijere.

Rousseff i Serra u drugi krug za predsjednika

Dilma Rousseff, kandidatkinja predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve, pobjednica je prvog kruga predsjedničkih izbora u Brazilu, ali sa socijaldemokratom Joseom Serrom mora ići u drugi krug koji može donijeti iznenađenje.

Po gotovo konačnim rezultatima koje je objavio Visoki izborni sud (TSE), Dilma Rousseff je osvojila 46,5 posto glasova, a njezin glavni suparnik Jose Serra 32,7 posto. Kandidatkinja stranke Zelenih Marina Silva iznenadila je osvojivši 19,5 posto, što je gotovo šest postotnih bodova više nego su joj predviđale ankete.

Ankete su sve dosad bile jednodušne u predviđanju pobjede Luline izabranice u utrci sa Serrom, bivšim guvernerom Sao Paula, u drugom krugu 31. listopada. Jedino je izlazna anketa instituta IBOPE koju je objavio GloboNews predviđala pobjedu Rousseff već u prvom krugu, sa 51 posto glasova.

No potreba za drugim krugom pokazala se tijekom večeri, kako su stizali privremeni službeni rezultati po kojima Dilma neće dobiti 50 posto glasova potrebnih za pobjedu u prvom krugu. Aktivistkinja za zaštitu okoliša i prava Indijanaca Marina Silva (52) pomrsila je račune spriječivši izbor Rousseff (62) već u prvom krugu.

Dilma, bivša šefica Lulina ureda, temeljila je svoju predizbornu utrku na "nastavku" Luline politike koja je milijune Brazilaca izvukla iz siromaštva i potaknula neviđeni gospodarski rast u zemlji.

Oko 136 milijuna Brazilaca s pravom glasa biralo je, uz predsjednika, guvernere i zastupnike u 27 saveznih država te dvije trećine članova Senata. (hina/metro-portal)

04.10.2010. 08:05:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh