« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
NAPREDAK?!

Brane bi mogle uništiti ekosustav Amazone

Izgradnja ogromnog broja brana mogla utjecati na dinamiku složenog riječnog sistema, te da je u opasnost dovedeno na tisuće jedinstvenih životinjskih i biljnih vrsta tog područja

Čuvajmo pluća svijeta!
Čuvajmo pluća svijeta! (Wikipedia)
Više o

Amazona

,

hidroelektrane

,

brane

Bazen rijeke Amazone mogao bi pretrpjeti značajnu i nepopravljivu štetu ako se nastavi pretjerana gradnja brana na toj rijeci, tvrde znanstvenici. Trenutno se planira izgradnja 428 hidroelektana, a 140 ih je već izgrađeno ili su u izgradnji.

Znanstvenici su u studiji objavljenoj u časopisu Nature upozorili da bi izgradnja ovolikog broja brana mogla utjecati na dinamiku složenog riječnog sistema, te da je u opasnost dovedeno na tisuće jedinstvenih životinjskih i biljnih vrsta tog područja.

"Svijet će izgubiti najraznovrsniju močvaru na planeti", rekao je glavni autor studije, profesor Edgargo Latribes sa Sveučilišta u Teksasu.

Bazen Amazone pokriva više od 6,1 milijuna kvadratnih kilometara, a najveći je i najsloženiji riječni ekosistem na planeti.

Ova studija pokazuje da bi pritisak na izgradnju obnovljivih izvora energije duž Amazone i njegovog vodotoka mogao dovesti do ozbiljnijih problema.

Međunarodni tim istraživača koji je napravio studiju posebno je zabrinut zbog narušavanja prirodnog kretanja nanosa u rijekama. Ovaj talog predstavlja vitalni izvor hranljivih tvari za divlje životinje u Amazonu.

"Taj sediment određuje kako rijeke rade, kako se kreću, kako se obnavlja nova zemlja i kako se stalno osvježava ekosistem", rekao je profesor Latribes.

Ovaj istraživač je rekao da se trenutne procjene životne sredine i utjecaj brane na ekosistem obavljaju za svaku branu zasebno, gledajući kakav je njihov utjecaj na lokalno područje. Ali Latribes smatra da je za Amazon potreban širi pristup.

Istraživači su posebno naglasili rijeke Madeira, Maranon i Ukajali, sve pritoke Amazone, kao područja od izuzetnog značaja.

Ove rijeke su dom brojnim jedinstvenim vrstama, a znanstvenici kažu da će one biti ugrožene ako se izgradi i samo dio planiranih brana.

Latribes kaže da "sve ove rijeke posjeduju ogromnu raznolikost, s mnogim vrstama koje su endemske" i da izgradnja brana može utjecati na tisuću vrsta, a da neke od njih možda i izumru.

Istraživači upozoravaju da bi šteta mogla biti nepovratna i da se svi rizici moraju uzeti u obzir prije nego što brane mogu biti odobrene i izgrađene

15.06.2017. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh