« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POZDRAVLJEN

Boris Tadić stigao u Vukovar i predao dokumentaciju iz bolnice

Tadić je stigao trajektom "Golubica", dočekao ga je Ivo Josipović, a potom je predao dokumentaciju iz vukovarske bolnice iz 1991.

Boris Tadić i Ivo Josipović
Boris Tadić i Ivo Josipović (Danijel Soldo, Vlado Kos/Cropix)
Više o

Boris Tadić

,

Ivo Josipović

,

trajekt Golubica

Predsjednik Srbije Boris Tadić stigao je u jednodnevan posjet istočnoj Hrvatskoj, tijekom kojega bi trebao obići mjesta stradanja Hrvata i Srba u Domovinskom ratu, Ovčaru i Paulin Dvor, te se u Vukovaru susresti s predstavnicima stradalničkih udruga iz Domovinskog rata i srpske nacionalne manjine.

Srbijanskog predsjednika, koji je u Vukovar doplovio trajektom "Golubica", koji svaki dan prometuje između Vukovara i vojvođanske općine Bač, na pristaništu na hrvatskoj obali Dunava dočekao je i pozdravio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Boris Tadić stiže Golubicom

Osim predsjednika Josipovića, Tadića su dočekali i pozdravili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Stella Ronner - Grubačić.

Dolazak predsjednika Tadića pljeskom je pozdravilo i 50-ak građana Vukovara.

Trajekt je donacija nizozemske vlade koja je u njegovu nabavu uložila oko milijun eura. Promet Dunavom između Vukovara i Bača obnovljen je skelom 2007. pošto je bio u prekidu od Domovinskog rata, a od 7. listopada na tom dunavskom plovnom putu prometuje trajekt "Golubica".

Dvojica predsjednika zaputila su se potom prema zgradi gradskog poglavarstva gdje će se "u četiri oka" zadržati u kraćem razgovoru, a prilikom susreta u zgradi Županije Tadić je predao dokumentaciju nestalu iz Vukovarske bolnice 1991. godine.

Boris Tadić predaje dokumente iz Vukovarske bolnice

Inače, posjet srbijanskog predsjednika prati 40-medija iz regije s oko 200 novinara i snimatelja, a cijeli susret je pod jakim policijskim osiguranjem. Veći dio građana na pitanje što očekuju od posjeta predsjednika Tadića kažu da im treba posla, a ne politike.

Poslije 10 sati kod Vodotornja okupio se manji broj članova HSP-a s predsjednikom Danijelom Srbom koji tim skupom, kako kaže, želi izraziti protest što hrvatska politika ne vodi interesa o nacionalnim svetinjama.

Danije Srb rekao je kako HSP ima tri glavne zamjerke dolaska Borisa Tadića Vukovaru. Prva je, ističe, što se radi o neslužbenom posjetu te što se posjetom Vukovaru i Paulin Dvoru stavlja znak jednakosti vezano za žrtve velikosrpske agresije. Srb je dodao da se srpski predsjednik Tadić treba ispričati, a ne izraziti žaljenje za ono što se dogodilo u Hrvatskoj koja je bila napadnuta od srpskog agresora, dodavši kako se prije predsjednika Tadića hrvatskom narodu i hrvatskim žrtvama trebao ispričati SDSS i osobno Vojislav Stanimirović koji je u vrijeme agresije bio na čelu grada Vukovara.

Uz cestu kod vodotornja članovi HSP-a nose transparente na kojima između ostalog piše "Pardon nije dovoljan", "Nisi dobro došao", "Zašto neslužbeno", "Isprika, a ne žaljenje". (hina/metro-portal)

04.11.2010. 11:21:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh