« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Boris Tadić ostaje na čelu Srbije

Radikal Nikolić priznao je poraz i čestitao Tadiću

Na temelju glasova 98 posto biračkoga tijela, Tadić sa 50,56 posto tijesno vodi pred Tomislavom Nikolićem koji je ima 47,72 posto
Na temelju glasova 98 posto biračkoga tijela, Tadić sa 50,56 posto tijesno vodi pred Tomislavom Nikolićem koji je ima 47,72 posto (afp)
Više o

Boris Tadić

,

nikolić

Demokrat Boris Tadić osvojio je novi, petogodišnji mandat na mjestu predsjednika Srbije. Naime, Republička izborna komisija objavila je prve privremene rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora i na temelju 98 posto obrađenih biračkih mjesta Tadić je osvojio 50,56  posto, a njegov protukandidat, radikal Tomislav Nikolić 47,72 posto. Odmah po objavi neslužbenih rezultata Tadić je proglasio pobjedu, a s čestitkama nije dugo čekao ni Nikolić, iako su iz njegove Srpske radikalne stranke poručili da sumnjaju u rezultate. - Boris Tadić najvjerojatnije je pobijedio i ja mu čestitam - izjavio je Nikolić za srbijanske medije.

Mobilizacija biračaOdaziv birača u drugom krugu predsjedničkih izbora bio je najveći od izbora 2000. na kojima je srušen Miloševićev režim. Prema podacima CeSID-a izlaznost birača bila je oko 67,6. Najveća izlaznost bila je u Vojvodini, što je bilo presudno za Tadićevu pobjedu.Prema procjenama Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) na temelju 90 posto obrađenog uzorka Tadić je dobio oko 120 tisuća glasova više od Nikolića, odnosno 50,5 posto. Izvršni direktor CeSID-a Zoran Lučić objasnio je da konačni službeni rezultati mogu od procjene CeSID-a odstupati za  0,2 do 0,3 posto. Tadić je čestitao Nikoliću i zahvalio na ‘teškoj i fer borbi’ te dodao da će Nikolić biti jedna od prvih osoba s kojom će razgovarati na početku mandata budući da zbog glasova koje je dobio ‘zaslužuje poštovanje’. Neraspoloženi Nikolić Tadićevu je vlast nazvao ‘strahovladom’ i najavio da se okreće izvanrednim parlamentarnim izborima.

Piše: M. Bolanča
04.02.2008. 00:44:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh