« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
KOMENTAR

Boris Johnson u ulozi diktatora

Britanski premijer želi po svaku cijenu provesti tvrdi Brexit. Pritom se ne ustručava ni razvlastiti Parlament. To je politika u maniri Putina ili vojnih hunti

Želi sve!
Želi sve! (Arhiva)
Više o

Boris Johnson

Glasnogovornik britanskog parlamenta je potez Borisa Johnsona nazvao monstruoznim. To je još i blag izraz s obzirom na premijerovo stavljanje parlamentarnog prava izvan snage. Sada se zemlji sveti slabost sustava koji previše povjerenja daje tradiciji i porijeklu. Zemlji nedostaje moderan Ustav koji bi je štitio od proizvoljnih djela pojedinaca.

Potez kao u zemlji s vojnom diktaturom

"Vratimo kontrolu" - bio je jedan od glavnih slogana Brexit-kampanje prije tri godine. No, birači tada nisu ni sanjali da Borisu Johnsonu daju u ruke apsolutnu moć i vlast. Naprotiv, oni su mislili, kako im se uostalom tada i argumentiralo, da će britanski parlament ponovno zadobiti izgubljenu kontrolu. Nitko im nije rekao da će cilj premijera, kojeg nije izabrao narod na redovnim izborima i koji vjerojatno ne raspolaže ni većinom u Parlamentu, biti dasam odlučuje o sudbini Brexita a time i Velike Britanije.

Oporba, posebno Laburistička (Radnička) stranka, snosi suodgovornost što je uopće moglo doći do ovako nepodnošljive situacije. Izgubila je tri godine djelujući dvosmisleno i neodlučno. Oporba nije shvatila političko značenje Brexita i propustila je šansu zaustaviti vlak koji ide u pogrešnom pravcu.Bivši britanski premijer John Major i njegove kolege odlučili su se obratiti sudovima i tako spriječiti jednu vrstu puča u režiji Borisa Johnsona. Sada će se pokazati jesu li institucionalni "osigurači" u Velikoj Britaniji u stanju zaustaviti katastrofu. Oporba želi idućeg tjedna na hitno sazvanoj raspravi spriječiti Johnsana da preuzme vlast aktom koji ima elemente puča. Preostalo im je samo još nekoliko dana da nešto naprave, jer već 10. rujna Parlament treba prestati s radom a zastupnici se šalju na pauzu da bi se pred sami datum predviđen za izlazak zemlje iz EU-a ponovo vratili na posao. Kratki rokovi zapravo onemogućavaju provedbu volje većine zastupnika.

Predstava koju izvodi Boris Johnson, je luđačka, ravna onome što se događa u latinoameričkim zemljama s vojnim diktaturama. Njegov potez slanja Parlamenta na pauzu je izrazito antidemokratski, u stilu Trumpa ili Bolsonarosa. Njemu i sličnima je važno samo da imaju vlast i moć. Rade samo za sebe i za svoje financijere iz redova super-bogatih. Demokratski procesi i institucionalne kontrole su za njih samo nešto što ih zamara i što treba zaobići.

EU ne smije biti pomagač pomagača

Posljednjih dana mogle su se čuti glasine da bi se pojedinačnim mini-rješenjima moglo naći veliko rješenje kojim se može zaobići pitanje irske granice. Ali, čak i kada bi EU bio spreman da pred Brexit bez provjere i detaljnih pregovora krene takvim putem, Bruxellesu mora biti jasno da ne bi smio postati pomagač pomagačima u izvedbi ovog proizvoljnog akta Borisa Johnsona.

Ako jedna zemlja izvan snage stavlja svoje demokratske strukture pokušavajući na pučistički način napustiti EU, Bruxelles u tome ne bi smio sudjelovati. Da podsjetimo: Brexit je baziran na referendumu koji ima karakter preporuke, a uz to je za njega glasala samo tijesna većina građana.

Sada je krajnje vrijeme za preostale demokrate iz redova britanskih konzervativaca, za oporbu, znanstvenike, intelektualce i sve koji slove za građane s pravom odlučivanja, da se dignu na ustanak. Godinama smo imali osjećaj da Britanci žive u stanju iracionalnosti. I da misle da će se jednog dana probuditi iz ružnog sna zvanog Brexit i da će sve biti kao prije.

Boris Johnson je najopasniji političar, koji se u posljednjih nekoliko stoljeća uselio u Downing Street. On je oportunist željan vlasti i bez osjećaja odgovornosti. Izriče tvrdnje koje ne može potkrijepiti - kao na samitu G7 - prijeti partnerima u EU-u, ulizuje se Trumpu i slijedi samo jedan cilj: izvesti zemlju iz EU. Sada je pokazao da je čak spreman u tu svrhu razvlastiti Parlament i staviti van snage demokratski baziranu ustavnost zemlje. Povukao je šahovski potez u maniri Vladimira Putina. Tko se ni nakon ovoga ne probudi i ne otvori oči, njemu više nema pomoći.

Piše: Barbara Wesel/DW
31.08.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh