« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
DORNIER 17

Bombarder iz 2. svjetskog rata otkriven na dnu La Manchea

Nacistički bombarder je u dobrom stanju pa ga Muzej RAF-a u Londonu želio izvući odande iz mora

Dornier 17
Dornier 17 (Wikipedia)
Više o

Drugi svjetski rat

,

La Manche

,

nacistička njemačka

,

Dornier 17

Na dnu mora pronađen je rijedak tip nacističkog vojnog zrakoplova bombardera iz Drugoga svjetskog rata, koji je srušen srušenog 1940. u bitki za Britaniju iznad La Manchea, prenosi Hina. Muzej RAF-a u Londonu želio bi ga izvući odande, obnoviti i izložiti.

Dornier 17, zadnji poznati primjerak takvog zrakoplova, poznat i kao "leteća olovka" bio je zamišljen kao brzi, laki bombarder. Dornier su pokretala dva radijalna motora, ugrađena na krilima, a repni dio imao je dva vertikalna stabilizatora. Bio je popularan među svojim posadama zbog lakog upravljanja na manjim visinama što mu je omogućavalo iznenadne napade. Radi njegove tanke konstrukcije bio je manji cilj i bilo ga je teže pogoditi nego druge njemačke bombardere. Zrakoplov je 1934. dizajniran kao putnički, no potom je prenamijenjen u ratni vojni zrakoplov - bombarder. Ukupno ih je proizvedeno 1.700.

Zrakoplov je pronađen na 15 metara dubine, a srušen je pred obalom Kenta u području poznatom kao Goodwin Sands. Zaposlenici Port of London Authority (PLA) pregledali su ga sonarom i ustanovili da je jako dobro očuvan. "Riječ je o jedinstvenom tipu zrakoplova, povezanom s posebnim događajem koji je obilježio britansku povijest - bitkom za Britaniju, pa njegova važnost ne smije biti zanemarena, gledano s državnog, ali i s međunarodnog aspekta", kazao je Ian Thirsk iz londoskog Muzeja RAF.

11.04.2011. 12:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh