« Biznis
objavljeno prije 9 mjeseci i 20 dana
OPA :)

Bolt uvodi AI sustav ocjenjivanja

Bolt uveo AI sustav ocjenjivanja korisnika romobila - svaki će se prekršaj bilježiti

Bolt romobili
Bolt romobili (Arhiva)
Više o

AI

,

Bolt

,

sustav ocjenjivanja

 Tandemska vožnja, naglo kočenje i nepravilno parkiranje samo su neki od prekršaja koje detektiraju nove pametne značajke Boltovih električnih romobila. Zahvaljujući AI sustavu ocjenjivanja korisnika, uvedenom kako bi dodatno unaprijedio sigurnost korisnika i ostalih sudionika u prometu, prijestupi vozača romobila automatski će se bilježiti te će utjecati na izračun ukupne ocjene. U slučaju neoprezne vožnje korisnik najprije dobiva upozorenje, a ako se tijekom sljedećih pet vožnji prekršaj ponovi, slijede ograničenja kao što su smanjenje brzine električnog romobila ili privremeno blokiranje pristupa platformi.

Evaluacija korisnika na platformi Bolt provodit će se u tri koraka, a ukupna ocjena ovisi o nastojanju korisnika da se poboljša. Tako, primjerice, ako korisnik zbog počinjenih prekršaja dospije među 2 posto najlošije ocijenjenih, sustav će ga upozoriti i poslati mu edukativni materijal sa savjetima kako ispraviti svoje ponašanje prilikom korištenja romobila. Nastave li se prekršaji tijekom sljedećih pet vožnji, korisnik može očekivati ograničenje maksimalne brzine romobila na 15 km/h. Ostane li vozač i dalje neoprezan i time neodgovoran sudionik u prometu, u trećoj će mu se fazi pristup platformi onemogućiti na tjedan dana. Korisnicima koji nastavljaju s neopreznom vožnjom i ne mijenjaju svoje navike suspenzije će se neograničeno primjenjivati.

Bolt je prvi pružatelj usluga mikromobilnosti koji na tako sveobuhvatan način mjeri i nastoji korigirati vozačevu sklonost nesigurnoj vožnji i nepravilnom parkiranju, čime pokazujemo kako nam je sigurnost svih dionika u prometu glavni prioritet. Želimo biti pozitivan primjer koji će svojim dobrim praksama utjecati na razvoj ove vrste usluge u hrvatskim gradovima, ali i na druge industrije kako bi i one poboljšale svoje sigurnosne standarde", istaknuo je Ivan Begović, Direktor za mikromobilnost Bolta za Hrvatsku i Sloveniju te dodao: „Bolt je do sada imao prilično strogu politiku u slučajevima nepravilnog i rizičnog ponašanja u prometu, međutim nova će nam pravila omogućiti otkrivanje onih koji možda ni sami nisu svjesni da opetovano krše pravila."

Mnoga rješenja sustava ocjenjivanja korisnika Bolt romobila, zasnovana na umjetnoj inteligenciji, postupno su uvođena dok se s vremenom povećavala njihova preciznost i učinkovitost. Tako je, primjerice, prošle godine pokrenuta inicijativa sprječavanja vožnje u dvoje. Korisnici koji su to činili upozoreni su putem aplikacije, a rezultati testova u zemljama gdje je implementirana ova mogućnost pokazuju kako većina korisnika nije ponovilo tandemsku vožnju.

Vjerujemo kako će edukacija naših korisnika doprinijeti sigurnijoj vožnji, a u suprotnom smo spremni primijeniti i strože mjere. Suspenzija korisnika posljednje je rješenje u slučaju da edukacija, koja nam je prvi korak, a potom i smanjenje brzine romobila, ne daju očekivane rezultate. Međutim, i dalje se vodimo time da edukacijom možemo pomoći ljudima u razumijevanju toga koliko su sigurnosne mjere važne te ih poticati da njeguju ispravne navike vožnje i parkiranja", zaključio je Begović.

Boltova je misija ponuditi dijeljenu mobilnost kao alternativu privatnim automobilima, smanjujući time njihov broj na ulicama. Njihovi su električni romobili dostupni u Rijeci, Osijeku i Velikoj Gorici gdje nastoje stvoriti sigurnije okruženje, kao i potaknuti stvaranje uvjeta za gradove po mjeri čovjeka, a ne automobila.

12.07.2023. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh