« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
LOVA DO KROVA

Bogataši napunili porezne rajeve desetinama bilijuna dolara

Broj pripadnika te svjetske elite koja je sklonila svoja bogatstva manji je od deset milijuna, odnosno 0,14 posto svjetskog stanovništva

Lova je svugdje osim u proračunu
Lova je svugdje osim u proračunu (DeviantArt)
Više o

porezna prevara

,

porezni raj

,

Mreža za poreznu pravdu

Najbogatiji ljudi svijeta u poreznim su oazama krajem 2010. godine držali bogatstvo u vrijednosti od 21 do 32 bilijuna dolara, pokazala je studija organizacije Mreža za poreznu pravdu, izvijestio je CNN u ponedjeljak.

Veličina tih neprijavljenih financijskih sredstava jednaka je, pa i veća, zbrojenim BDP-ima Sjedinjenih Država i Japana, i dostiže iznos od 280 milijardi dolara izgubljenih poreznih prihoda. Studija je objavljena u nedjelju a pisao ju je na temelju podataka Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Ujedinjenih naroda i središnjih banaka James Henry, bivši glavni ekonomist tvrtke McKinsey&Co.

Broj pripadnika te svjetske elite koja je sklonila svoja bogatstva manji je od deset milijuna, odnosno 0,14 posto svjetskog stanovništva, kaže se u studiji koja je pokazala i da se za najveći dio sredstava u ime super bogatih brinu velike privatne banke poput UBS-a, Credit Suissea, Goldmana Sachsa, Bank Of America i HSBC-a.

Po indeksu financijske sigurnosti 2011. Mreže za poreznu pravdu, koji rangira države i teritorije koji funkcioniraju kao porezne oaze, među glavnim su odredištima Švicarska, Kajmansko otočje, Luksemburg, Hong Kong i Singapur.

Mreža za poreznu pravdu napominje da je procjena bogatstva u poreznim oazama konzervativna jer ne obuhvaća nefinancijska sredstva poput nekretnina, jahti i umjetničkih djela.

23.07.2012. 22:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh