« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
ČAK I SJEDALA LUKSUZ

Boeing i Airbus nemaju ni za sjedala u avionu

Te su dvije zrakoplovne kompanije primorane prekinuti svu daljnju proizvodnju zbog nedostatka novca čak i za osnovnu opremu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

airbus

,

Boeing

,

EADS

,

tvornica zrakoplova

Zbog manjka neke osnovne opreme za zrakoplove, poput sjedala, zahoda i kolica za posluživanje, dva vodeća svjetska proizvođača zrakoplova Boeing i Airbus nalaze se suočeni sa zastojima u proizvodnji, prenosi u petak list the Wall Street Journal. 

To će rezultirati rastom troškova te odgodom naplate višemilijunskih dolarskih iznosa od klijenata, ističe nadalje taj list.

Čelništvo obiju kompanija također je signaliziralo da bi se zastoji mogli odraziti na njihove ovogodišnje financijske rezultate, tvrdi the Wall Street Journal, pozivajući se na izjave iz dviju kompanija.

Boeing, najveći svjetski proizvođač zrakoplova, i Airbus, jedinica europskog zrakoplovnog koncerna EADS, ranije su priopćili da je do odgoda došlo još prije gotovo godinu dana, te potvrdili da se situacija ove godine znatno pogoršala.

Za nedostatak dijelova odgovorni su mali dobavljači koji su prihvatili veće narudžbe od onih koje su realno mogli ispuniti, a kako nisu uspjeli dovoljno brzo povećati svoju proizvodnju bili su prisiljeni na neispunjenje preuzetih obveza, piše the Wall Street Journal.

Boeing je u četvrtak izvijestio o prvom otkazivanju narudžbe za svoj dugo odgađani zrakoplov 787 Dreamliner, signalizirajući da aviokompanije možda postaju nestrpljive u iščekivanju isporuka tog novog zrakoplova s učinkovitijom potrošnjom goriva.

U četvrtak je i UAL Corp., matična kompanija United Airlinesa, upozorila kako razmišlja o otkazivanju narudžbe za 42 Airbusova zrakoplova, čime bi izgubila 91 milijun dolara pologa i najavila potencijalni val odgoda i otkazivanja narudžbi vodećim svjetskim proizvođačima zrakoplova, kako su se njihovi klijenti našli prisiljeni na reviziju svojih planova rasta. (HINA)

08.08.2008. 14:34:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh