« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
AKCIJA

Bloom i Lush protiv oceanocida

Neprofitna organizacija BLOOM, posvećena očuvanju morskih ekosustava i LUSH udružili su se s kako bi javnosti skrenuli pažnju na nevolje u dubokim morima Europe

Performans u LUSHu u Petrinjskoj
Performans u LUSHu u Petrinjskoj (LUSH)
Više o

LUSH

,

BLOOM

,

oceanocid

Zapanjujuće umjetničko djelo koje predstavlja živi svijet dubokih mora mukotrpnim se radom oslikalo na tijelu jednog Lush zaposlenika da bi se potom teatralno u par sekundi uklonilo, kako bi dočarali uništenje i štetu koje uzrokuje koćarenje pridnenim mrežama u dubokom moru.

Od 8. do 14. rujna 2014. LUSH svježa ručno rađena kozmetika, u trgovinama diljem Europe ugostiti će kampanju kojom želi povećati osviještenost o uništavanu koje se događa uslijed dubokomorskog koćarenja pridnenim mrežama i zatražiti od članica vlade Europske komisije da podrži zabranu onoga što znanstvenici nazivaju „najdestruktivnijom ribarskom opremom u povijesti".

Neprofitna organizacija BLOOM, posvećena očuvanju morskih ekosustava i LUSH udružili su se s kako bi javnosti skrenuli pažnju na nevolje u dubokim morima Europe. Dana 10.rujna, u odabranim LUSH trgovinama, body painter je  uživo, pred svima jednog Lush dobrovoljca oslikao dubokomorskim stvorenjima i simbolično prikazao raznolikost dubokomorskog života i njegove ekstremne ranjivosti pred destrukcijom.

Duboki oceani predstavljaju najveće stanište na Zemlji - uključuju raznolik i jedinstven morski život uključujući koralje i spužve, među kojima možemo pronaći primjerke stare preko nekoliko stotina ili tisuća godina. Nažalost, dobokomorsko koćarenje pridnenim mrežama uništava te organizme - povlačeći ogromne, utezima pričvršćene, mreže koje na svojim krajevima imaju velike i dvije tone teške metalne okvire, uništavaju morsko dno kako bi uhvatili malu količinu ribe beznačajne ekonomske vrijednosti.

U Europskom ministarstvu ribarstva trenutno se raspravlja o reformi regulative dubokomorskog koćarenja u Europskoj Uniji, posebno se koncentrirajući na predloženu zabranu najdestruktivnijeg načina lova: dubokomorskog koćarenja povlačnim pridnenim mrežama sa utezima.

BLOOM i LUSH pozivaju javnost da vrše pritisak na Ministarstva ribarstva i vlada članica Europske Unije kako bi zabranili dubokomorsko koćarenje pridnenim mrežama.

Uspješna zabrana predstavljala bi povijesni preokret u borbi za zaštitu naših dubokih mora i oceana od nepotrebnog uništavanja. Dubokomorsko koćarenje pridnenim mrežama zahtjeva puno financiranja, subvencioniranja i veliku količinu goriva dok pritom ne uspijeva polučiti pozitivne ekonomske rezultate, pritom uništavajući prirodno stanište europskih mora.

Više od 300 međunarodnih znanstvenika uputilo je poziv za zabranu dubokomorskog koćarenja pridnenim mrežama sa utezima.

Claire Nouvian, osnivačica BLOOM-a komentira: „Mobilizacija vođena od strane BLOOM-a i LUSH-a biti će ključna za upoznavanje vlada članica Europske Unije sa činjenicom da je građanima itekako stalo do budućnosti, morskog nasljeđa i najvećeg rezervoara vrsta u oceanima. Francuska drsko blokira razvoj regulative dubokomorskog lova kako bi zaštitila manje od 10 francuskih koća koje love na taj način u vodama Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo mora zaštititi svoje nasljedstvo od nametnute devastacije."

11.09.2014. 11:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh