« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
USTRAJNO

Blokada nastavljena usprkos odluci Rektorskog zbora

Po podatcima studenata trenutno je blokirano ukupno 15 fakulteta.

(Vjekoslav Skledar, CROPIX)
Više o

Dragan Primorac

,

studentski prosvjed

,

Rektorski zbor

,

Filozofski fakultet

,

Miljenko Jurković

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta i deseti dan nastavljaju s blokadom fakulteta bez obzira na sinoćnju odluku Rektorskog zbora da se nastava danas mora održati.

Poručuju da ih nikakve represivne mjere neće zaplašiti te da je dekan Miljenko Jurković na sinoćnjem plenumu rekao da će policija na fakultet ući samo preko njega mrtvog.

Na samom Filozofskom fakultetu još nema naznaka da će doći policija, kažu studenti koji su u tom slučaju dogovorili pružanje pasivnog otpora.

Današnji prijedlog Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja da se mora pregovarati sa studentima i odrediti kriteriji uspješnosti studenti su odbacili riječima: "Ne podržavamo mi sindikat nego sindikat nas, sindikat nema što govoriti kako ćemo se ponašati".

Tvrde i da stalno neuspješno pokušavaju uspostaviti komunikaciju s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, ali da još nisu dobili nikakav službeni poziv na pregovore.

"Ministar nam do sada nije ponudio ništa novog", rekli su studenti koji se i dalje ne slažu s kriterijima uspješnosti koje je predložio ministar Dragan Primorac. Tvrde da je to samo "ciničan međukorak do konačnog ukidanja prava na besplatno obrazovanje".

Na ministrove najave da se neće financirati vječni studenti ponovili su: "Uspješan student je svatko tko se upiše na fakultet, a po bolonjskom procesu tko ne izvršava obaveze gubi pravo na studiranje - ako padne dva puta isti predmet ili ako u jednoj godini ne prikupi 18 ECTS bodova". (hina/metro-portal)

29.04.2009. 16:10:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh