« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
WOW!

Blockchain hackeri uzeli 3.78 milijardi prošle godine

Sve to kroz točno 122 napada, koji čine 33 posto svih napada vezanih za blockchain projekte

Fino se zaradilo...
Fino se zaradilo... (Arhiva)
Više o

hackeri

,

blockchain

2020. po pitanju blockchain hakerskih napada bila podosta uspješna, iako ne i rekordna. Atlas VPN navodi da se pri svim tim napadima ukralo gotovo 3,78 milijardi američkih dolara.

Sve to kroz točno 122 napada, koji čine 33 posto svih napada vezanih za blockchain projekte. Naime, rad na daljinu i općenito šira potreba za korištenjem interneta, kao i šira želja za ulaganjem u kriptovalute, hakerima se pokazalo kao dobitna kombinacija jer je bilo više potencijalnih žrtava nego ikad prije.

Treba imati na umu da se u ova 122 napada računaju apsolutno sve hakerske aktivnosti pa i one koje su ništa više do prevara. Takvih je napada bilo 13 posto i zapravo su hakerima najdraži jer ulože najmanje truda. Ljudska nesmotrenost obavi ostali dio posla, nakon što se "pokupi" zloćudni softver, najčešće preko lažnih linkova unutar lažnih e-mail poruka.

Najviše se napadalo Ethereum DApps, decentralizirane aplikacije bazirane na Ethereum "pametnom ugovoru". Riječ je o 47 uspješnih napada, koji su načinili štetu od 436,36 milijuna dolara, odnosno, 9,28 milijuna dolara po napadu. Mjenjačnice su također bile česta meta i na njih je izvedeno 28 uspješnih napada, a pritom je ukradeno 300,15 milijuna dolara ili 10,72 milijuna po napadu.

A osim Ethereuma, napadani su Tron DApps i EOS DApps, kojima je zajedničko to što su decentralizirane i bazirane na specifičnim protokolima. Obje su uspješno napadnute triput i pritom je Tron DApps oštećen za deset milijuna dolara, a EOS DApps za 2,85 milijuna dolara.

Pozitivna strana cijele priče jest da su hakerski napadi ove vrste u padu, i to za osam posto. Tijekom 2019. bilo ih je točno 11 više. Ili - 133.

29.01.2021. 18:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh