« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca

Blagi oporavak na burzama

Pozitivno obojena izvješća podigla su indekse i pokrenula optimizam

Najveće je svjetske burze zahvatio pozitivan trend
Najveće je svjetske burze zahvatio pozitivan trend (AFP)
Više o

burze

,

svjetske burze

,

oporavak burzi

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna u fokusu ulagača bila tromjesečna poslovna izvješća kompanija. Iako je sezona njihove objave loše počela, kako ona odmiče investitori, čini se, imaju razloga za zadovoljstvo.

Dobre vijesti iz banaka

Na Wall Streetu su svi indeksi porasli više od četiri posto, ponajviše zbog dobrih rezultata niza banaka. Tako je Dow Jones indeks u proteklih tjedan dana skočio 4,3 posto, na 12.849 bodova. Za toliko je porastao i S&P indeks, na 1.390 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 4,9 posto, na 2.402 boda. Solidni rezultati banaka JP Morgan i Wells Fargo u prvom tromjesečju ohrabrili su ulagače koji su očekivali znatno slabije rezultate financijskih institucija zbog gubitaka tijekom kreditne i krize na tržištu nekretnina.

Pregled indeksaNjujorški Dow Jones i Nasdaq porasli su proteklog tjedna za više od 4 posto, frankfurtski DAX zabilježio je rast od 3,6 posto, a londonski FTSE porastao je 0,3 posto te je na najvišoj razini u posljednjih sedam tjedana. 

Oraspoložile su ih i oštre mjere koje kani poduzeti najveća američka banka Citigroup kako bi riješila svoje financijske probleme. Doduše, ta je banka u prvom tromjesečju ostvarila veći gubitak nego što su analitičari očekivali, no najavila je čišćenje bilance i otpuštanje oko 9000 zaposlenih.

Cijene dionica u tehnološkom sektoru potaknuli su, pak, vrlo dobri kvartalni poslovni rezultati Intela, najvećeg svjetskog proizvođača čipova, te internetske tražilice Google.

Nova rekordna cijena barela nafte od 115 dolara, ojačala je i dionice u energetskom sektoru. Tako je S&P indeks energetskog sektora porastao 2,7 posto. Pozitivno je na tržište djelovalo izvješće o rastu prometa u trgovini na malo od 0,2 posto u ožujku, nakon pada u veljači od 0,4 posto. Ipak, analitičari kažu da rast prometa nije posljedica rasta potrošnje Amerikanaca, nego visokih cijena benzina.

Ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških i bankarskih dionica, i na europskim su burzama prošloga tjedna burzovni indeksi porasli. FTSE indeks Londonske burze skočio je 0,3 posto, na 6.056 bodova, najvišu razinu u sedam tjedana. DAX indeks Frankfurtske burze porastao je pak 3,6 posto, na 6.603 boda.

Tehnološkim dionicama podrška je stigla iz Intela, a dobrom raspoloženju pridonio je i LG Electronics izvijestivši o snažnom rastu dobiti.

I u bankarskom su sektoru dionice dobile na vrijednosti, zahvaljujući najavama iz Citigroupa i vijesti da će britanski Royal Bank of Scotland emitirati prava. Analitičari potonje tumače dobrim znakom za bankarski sektor. (HINA) 

20.04.2008. 21:45:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh