« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
SAZNAJEMO

BKS Bank nastavlja uspješan rast

U Hrvatskoj je postignuta najbolja godišnja dobit od ulaska na lokalno bankovno tržište, a do jeseni je planirano otvorenje nove poslovnice u Splitu

BKS Bank postiže sjajne rezultate
BKS Bank postiže sjajne rezultate (Helge Bauer)
Više o

poslovni rezultati

,

BKS Bank

2016. donijela je BKS Bank rekordni porast primarnih sredstava i uspješno povećanje kapitala. U Hrvatskoj je postignuta najbolja godišnja dobit od ulaska na lokalno bankovno tržište. Do jeseni je planirano otvorenje nove poslovnice u Splitu.

„U prošloj godini je koncern BKS Bank pridobio oko 2.000 novih klijenata, što je s obzirom na tržišnu situaciju i više nego hvalevrijedan uspjeh", kaže predsjednica Uprave BKS Bank Herta Stockbauer. Krajem 2016. BKS Bank je tako imala više od 152.000 klijenata - fizičkih i pravnih osoba. Porast broja klijenata odražava se i na bilancu koncerna. 2016. je BKS Bank zabilježila porast bilančne sume za 7,3 posto na 7,58 mlrd. eura.

I kreditni volumen je zabilježio izvrstan porast od 4,2 posto. „Pozitivni razvoj gospodarskih pokazatelja kod mnogih je poduzeća izazvao ponovnu spremnost na ulaganja", navodi Stockbauer. Krajem 2016. su ukupni kreditni plasmani BKS Bank iznosili 5,33 mlrd. eura.

Primarna sredstva zabilježila rekordne vrijednosti

Primarna sredstva u visini 5,57 mlrd. eura dosegnula su zasad najveću vrijednost u povijesti društva. „Takav razvoj nas je s obzirom na kontinuirano niske kamatne stope donekle iznenadio - prije svega stoga što su kamatne stope koje nudimo u skladu s tržišnima. Tumačimo to kao jasan signal za visoko povjerenje klijenata u našu Banku. Budući da su primarna sredstva naš najvažniji izvor refinanciranja, vrlo smo zadovoljni takvim porastom", ističe Stockbauer.

Dobra kapitalizacija društva

Pozitivan je i razvoj vlastitih sredstva i pokazatelja kapitala, izvješćuje Stockbauer. Sve vrijednosti premašuju zakonske zahtjeve. Stopa adekvatnosti temeljnog kapitala povećana je za 80 baznih poena na 12,6 posto nakon što je ona 2015. iznosila 11,8 posto.

Sa 31. prosincem 2016. vlastita sredstva BKS Bank iznosila su 670 mil. eura. Povećan je i omjer vlastitih sredstava koji iznosi 13,5 posto, dok se višak vlastitih sredstava popeo na 241 mil. eura.

746 novih dioničara

Dobroj kapitalizaciji društva pridonijelo je i uspješno povećanje kapitala ujesen 2016. BKS Bank AG je od 1986. godine izlistana na Bečkoj burzi. Ukupno je BKS Bank AG 2016. izdala 3.603.600 novih redovnih dionica po cijeni od 15,9 eura. Sve su dionice plasirane na tržištu što je polučilo bruto prihod u visini 57,3 mil. eura. „Osobito nam je drago što smo pridobili 746 novih dioničara i što je udio malih dioničara povećan na 21,67 posto", kaže Stockbauer.

Dobit prije oporezivanja 49,8 mil. eura

Herta Stockbauer zadovoljna je i s razvojem prihoda. Protekla poslovna  godina bila je u znaku trajne politike niskih kamatnih stopa Europske središnje banke. Dodatni izazov poslovanju bili su i brojni regulatorni zahtjevi te pooštrena tržišna utakmica. Unatoč tome je koncern BKS

Bank ostvario dobit prije oporezivanja u visini 49,8 mil. eura čemu su značajno pridonijele i podružnice u Hrvatskoj.

Najbolji rezultat u Hrvatskoj od osnutka društva

Hrvatsko gospodarstvo se 2016. razvijalo nešto bolje nego što su to najavljivale ekonomske prognoze. „Zadovoljni smo što su i naše hrvatske poslovnice uspjele profitirati od pozitivnog gospodarskog zamaha. S godišnjom dobiti prije oporezivanja u visini 3,9 mil. eura BKS Bank u Hrvatskoj ostvarila je svoj najbolji rezultat od ulaska na hrvatsko tržište akvizicijom Kvarner banke d.d. 2007. godine", kaže Goran Rameša, direktor BKS Bank AG, Glavna podružnica Rijeka.

Financiranje pravnih osoba je i nadalje najvažniji segment poslovanja BKS Bank u Hrvatskoj. Povećanje prihoda je 2016., međutim, zabilježeno i u kreditnom i depozitnom poslovanju s fizičkim osobama.

Razvidno je povećanje ukupnih kreditnih plasmana koji su sa 31. prosincem 2016. iznosili 176,6 mil. eura (+12,4 posto), dok je BKS Bank AG, Glavna podružnica Rijeka krajem godine raspolagala obujmom depozita od 99,1 mil. eura.

U pripremi nova poslovnica u Splitu

„Uzimajući u obzir ove dobre poslovne rezultate, do trećeg tromjesečja planiramo otvoriti novu poslovnicu u Splitu", pojašnjava Christian Pettinger, direktor BKS Bank AG, Glavna podružnica Rijeka. Trenutačno BKS Bank u Hrvatskoj posluje putem poslovnice u Zagrebu i Rijeci, gdje se nalazi i sjedište Glavne podružnice.

Leasing poslovanje u dobrom smjeru

Pored bankovnog poslovanja BKS Bank u Hrvatskoj operativna je i na tržištu leasinga - i to putem društva BKS-leasing Croatia d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Novi poslovi su se u izvještajnoj godini razvijali zadovoljavajuće. Na kraju 2016. leasing plasmani iznosili su 41,7 mil. eura, a godišnja dobit prije oporezivanja 0,8 mil. eura.

2017. - jubilarna godina u Hrvatskoj

S ovim dobrim poslovnim rezultatima BKS Bank na najbolji mogući način ulazi u jubilarnu godinu. „Koncern BKS Bank 2017. obilježava svoju 95.  obljetnicu. Razlog za slavlje postoji i u Hrvatskoj gdje obilježavamo 15. obljetnicu leasing poslovanja te 10. obljetnicu rada Banke", podsjeća Goran Rameša. Uz svečanu proslavu jubileja ovoga ljeta, planirane su i posebne ponude za klijente.

Optimističan pogled na tekuću poslovnu godinu

„Očekujemo da će izazovi, s kojima će se banke suočavati, ostati jednako zahtjevni kao i dosada. Povijesno niska razina kamatnih stopa, visoki regulatorni zahtjevi i brzi tehnološki razvoj pratit će nas i u ovoj godini", pojašnjava Herta Stockbauer svoje viđenje tekuće poslovne godine. Stockbauer smatra kako će prihodovna situacija banaka s obzirom na ekspanzivnu monetarnu politiku Europske središnje banke i nadalje ostati napeta.

„Unatoč tome u nadolazećim godinama planiramo daljnji rast i širenje mreže poslovnica. Kako smo već najavili, u trećem tromjesečju ćemo tako otvoriti još jednu poslovnicu u Hrvatskoj. U godinama koje dolaze želimo ojačati svoju poziciju među vodećim bankama u Austriji. Stoga ćemo se maksimalno posvetiti unaprjeđenju svoje rentabilnosti i produktivnosti te nastavku strategije rasta utemeljenoj na održivosti. Ne planiramo, međutim, samo širenje mreže poslovnica, nego i razvoj svoje digitalne ponude za klijente te ubrzavanje troškovno učinkovitijih digitaliziranih internih procesa. Naravno, želimo povećati i svoje prihode, plasmane i transakcije. Zato ćemo osobitu pažnju usmjeriti na platni promet i poslovanje vrijednosnim papirima", zaključuje Stockbauer.  

12.04.2017. 14:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh