« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PLINSKE TRZAVICE

Bjelorusija ponovno dobiva ruski plin

Bjelorusija je Gazpromu platila dugovanje, ali Bjelorusi i dalje prijete obustavom plina prema zapadu ako Rusi ne plate tranzitne pristojbe

Bjelorusija plin
Bjelorusija plin (Shutterstock)
Više o

Gazprom

,

Aleksej Miller

,

ruski plin

,

plinska kriza

,

vicevi o Dubravi

,

Svein Monnesland

Nakon što je u srijedu postignut dogovor o isplati duga Bjelorusije susjednoj Rusiji, u četvrtak je nastavljena isporuka plina Bjelorusiji, izvijestio ruski energetski div Gazprom.

Direktor Gazproma Aleksej Miller je, kako prenosi Interfax, potvrdio informaciju prema kojoj je Bjelorusija Gazpromu u srijedu uplatila dugovanje u iznosu od 187 milijuna dolara. Ruska je tvrtka u srijedu zbog neplaćenih obveza bila obustavila 60 posto isporuke plina Minsku.

>> Rusija obustavila isporuku plina Bjelorusiji

No Bjelorusija i dalje od Rusije traži plaćanje tranzitnih pristojbi, u iznosu od 260 milijuna dolara, tvrdeći da joj ih Rusi duguju, a pristojbe se odnose na korištenje plinovoda. Bjelorusija je također zaprijetila Gazpromu da će prekinuti dovod plina prema Zapadu, ukoliko Rusi ne isplate svotu koju duguju u četvrtak do 10 sati.

Upozorenje Rusima iznio je u srijedu bjeloruski potpredsjednik vlade premijera Vladimir Semaško. On je kazao da će, "ukoliko Gazprom ne realizira uplatu", Bjelorusija "biti prisiljena prekinuti tranzit plina preko bjeloruskog teritorija". (hina/metro-portal)

24.06.2010. 10:21:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh