« Fun
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
TI DIVNI ZAKONI

Bizarne stvari za koje nećete vjerovati da su nekoć bile legalne

Pravu i pravnoj svijesti trebala su stoljeća da dostignu razinu kakvu imamo danas, što je dovelo do toga da čovječanstvo ima povijest zaista bizarnih propisa. Pogledajte kakvih!

Fotografija vijesti
Više o

ubojstvo

,

incest

,

zlostavljanje djece

,

arhaični zakoni

,

čudni zakoni

,

bizarni slučajevi

Ne morate biti pravnik da se složite sa konstatacijom da, iako se možda ne slažemo uvijek s njihovim sadržajem, velika većina zakona sasvim je dobro i razumljivo napisana. Tomu nije uvijek bilo tako. Pravu i pravnoj svijesti trebala su stoljeća da dostignu razinu kakvu imamo danas, što je dovelo do toga da čovječanstvo ima povijest zaista bizarnih propisa. Magazin COED donosi popis bizarnih stvari koje su nekoć bile legalne, a mi vam prenosimo najbolje od njih.

Konzumacija alkohola za vrijeme vožnje Iako je vožnja pod utjecajem alkohola u većini svijeta ilegalna već desetljećima, za istovremeno ispijanje alkoholnog pića i upravljanje vozilom to nije bio slučaj. Prije 1998. godine, u SAD-u nije postojao niti jedan propis koji bi zabranjivao ovako nešto, a policija nije smjela zaustaviti vozača samo zbog toga što poteže viski iz boce za vrijeme vožnje, budući da to nije smatrano dovoljno dobrim razlogom za sumnju u prekršaj, za razliku od prevelike brzine ili vrludanja po cesti. S druge strane, testovi za alkoholiziranost nekoć su se sastojali od recitiranja abecede unazad, stoga je bilo puno lakše izvući se od kazne nego što je to danas slučaj.

Zlostavljanje djece Prva osoba za koju postoje čvrsti dokazi da je osuđena za nasilje nad djetetom bila je žena iz SAD-a kojoj je sud 1874. dodijelo novčanu kaznu zbog toga što je udarila u napadu bijesa izudarala svoje dijete. Ono što je posebno bizarno u ovom slučaju jest činjenica da se u svojoj presudi sud pozvao na zakone koji zabranjuju zlostavljanje životinja. Sve do ove presude, brojne stvari koje bi danas bile okarakterizirane kao zlostavljanje bile su smatrane obiteljskim stvarima te su države smatrale kako svaka obitelj treba sama prosuditi na koji će način „odgajati" svoju djecu.

Lobotomija Da odmah razjasnimo, kad govorimo o lobotomiji, ne mislimo na sasvim legitiman medicinski zahvat bušenja lubanje koji se provodi i danas u nekim slučajevima u sklopu moderne medicine, već na lobotomiju kao prisilni čin kojom su se „liječile" mentalno bolesne osobe. Možda vam se čini barbarski, ali lobotomija je sve do 1960-ih smatrana najboljim načinom da pomognete osobama s nekakvim mentalnim poremećajem. U današnja humanija vremena, ljudi za efekt sličan lobotomiji biraju puno manje invazivna sredstva, poput alkohola, droge i Facebooka.

Ubojstvo Unatoč tomu što je usmrćivanje druge osobe i danas legalno u mnogim državama na svijetu, pa čak i onim „civiliziranim" zemljama (smrtna kazna je oblik legalnog lišavanja života od strane države), u povijesti je ubojstvo druge osobe bilo ne samo legalno, već i iznimno poželjno. Sredinom 19. stoljeća na slavnom američkom Divljem zapadu Vlada nije samo odobravala, već i novčano poticala ubijanje Indijanaca. Isto tako, američki su robovi smatrani vlasništvom, a kao i sa drugim „stvarima", vlasnik je imao pravo i uništiti svoju stvar. Koljevka demokracije i ljudskih prava, nema što.

Brak s bliskim rođakom Omiljena zabava za cijelu obitelj, kaže jedna poprilično degutantna izreka. Incesti i brakovi bliskih krvnih srodnika bili su iznimno česta pojava među plemstvom u Europi dugi niz vremena, budući da su plemići smatrali kako na taj način čuvaju čistoću svoje plave krvi. Upravo je to razlog zbog kojeg je veliki broj djece u kraljevskim i plemićkim obiteljima imao neki oblik fizičke i mentalne deformacije. Medicina i genetika kasnije su otkrile i dokumentirale brojne negativne posljedice ovakve prakse, zbog čega je ona u današnje vrijeme zabranjena u gotovo cijelom svijetu.

07.10.2011. 12:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh