« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZVUČI POZNATO?

Bivši slovenski ministar traži državnu pomoć za poljoprivredu

Prije deset godina Slovenci su jeli 85 posto domaće hrane, a sada više od pola poljoprivrednih proizvoda dolazi iz uvoza

(Delo.si)
Više o

Slovenija

,

poljoprivreda

,

Ciril Smrkolj

Nekadašnji slovenski ministar poljoprivrede Ciril Smrkolj smatra da bi država seljacima koji su u teškom stanju morala pomoći, među ostalim i reprogramiranjem njihovih kreditnih obveza, izjavio je u razgovoru za novi broj tjednika "Reporter".

Prije deset godina Slovenci su jeli 85 posto domaće hrane, a sada više od pola poljoprivrednih proizvoda dolazi iz uvoza, ustvrdio je Smrkolj.

"Poljoprivreda je u krizi već niz godina, viškove za izvoz imamo samo u proizvodnji mlijeka, vina, hmelja i pilećeg mesa, a uvozi se više od pola potrebnih količina govedine i svinjetine, te 70 posto povrća", rekao je Smrkolj, koji sada vodi komorsku udrugu zaposlenih u poljoprivredi i šumarstvu, tražeći uzroke sadašnjeg stanja u poljoprivredi.

Budući da je globalna kriza dodatno pogoršala ekonomiku poljoprivrede, te standard seljaka i ruralnih krajeva općenito, Smrkolj predlaže da seljacima pomogne država u reprogramiranju kreditnih obveza, te da se na neki način smanji zidanje cijena od proizvođača do potrošača, koji hranu plaćaju skupo unatoč niskim otkupnim cijenama.

Situaciju na selu dodatno će otežati ukidanje mliječnih kvota u Europskoj uniji, što se očekuje 2015. godine, smatra Smrkolj, inače član oporbene Slovenske pučke stranke (SLS).

Stranka koja ima najveći utjecaj na poljoprivrednike izborila se tijekom pregovora Slovenije s EU-om za zadržavanje maksimalne proizvodnje mlijeka, kako se kvota za Sloveniju nakon ulaska ne bi smanjila, a država je do 2007. godine seljacima davala poticaje za proizvodnju mlijeka do visine pune subvencije koju su iz europskog proračuna dobivali mljekari iz "starih" članica. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 14:49:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh