« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
TO!

Bitcoin iznad 1.000 dolara

Bitcoin, digitalna valuta bitcoin zaključila je 2016. godinu većim skokom vrijednosti od svih standardnih valuta, a na početku nove godine prekoračila je razinu od tisuću dolara prvi puta u tri godine

Bitcoin napreduje ...
Bitcoin napreduje ... (Arhiva)
Više o

vrijednost

,

bitcoin

,

kriptovaluta

Bitcoin je kriptovaluta koju kreiraju tisuće računala širom svijeta potvrđujući transakcije i puštajući u sustav nove jedinice. U nedjelju je na europskoj platformi Bitstamp njegova vrijednost poskočila 2,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu od prosinca 2013. godine, od 1.022 dolara.

Tečaj bitcoina snažno oscilira još od dana kada je stvoren. Tako je u dva mjeseca krajem 2013. godine njegova vrijednost udeseterostručena, prekoračivši razinu od 1.100 dolara, da bi potom u samo nekoliko tjedana nakon hakerskog napada na tokijsku trgovinsku platformu Mt. Gox potonula ispod 400 dolara.

U protekle dvije godine vrijednost bitcoina donekle se stabilizirala iako i dalje oscilira znatno više od onih standardnih valuta koje izdaju središnje banke.

Bitcoin je možda u prošloj godini poduprla pojačana potražnja u Kini, povezana sa 7-postotnim padom vrijednosti juana u 2016., što je najlošiji rezultat kineske valute u više od 20 godina. Podaci pokazuju da se većina trgovinskih transakcija bitcoinom obavlja upravo u Kini, napominje Reuters.

Digitalna valuta koristi se za brzi i anonimni transfer novca u bilo koji dio svijeta i ne podliježe kontroli vlasti pa je atraktivna za one koji žele zaobići kontrole kapitalnih tokova, kakve su na snazi primjerice u Kini.

Zanimljiva je možda i onima koji strahuju od manjka novca, kao što je slučaj u Indiji, čiji je premijer Narendra Modi u studenom povukao iz opticaja novčanice velikih apoena.

"U kontekstu zaoštrenog rata protiv gotovine i kontrola kapitalnih tokova bitcoin postaje održiva, iako jako rizična alternativa", konstatira Paul Gordon, član uprave Britanskog udruženja za digitalne valute i suutemeljitelj Quantavea, kompanije koja institucionalnim ulagačima pokušava olakšati pristup platformama za trgovinu digitalnim valutama.

Iako je vrijednost bitcoina trenutno daleko od rekordnih 1.163 dolara, dosegnutih krajem 2013. na platformi Bitstamp, danas je u opticaju više tih digitalnih novčanih jedinica - svakih 10 minuta u opticaj ih ulazi 12,5. Njihova ukupna vrijednost trenutno je na rekordnih više od 16 milijardi dolara, što znači da je približno izjednačena s onom prosječne kompanije uvrštene u indeks Londonske burze FTSE 100

04.01.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh