« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Biškupić odobrio novac za obnovu urušene crkve sv. Jurja u Lopatincu

Ministar Biškupić
Ministar Biškupić (Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

Ministarstvo kulture

,

Božo Biškupić

,

crkva sv. Jurja

,

Lopatinec

Ministarstvo kulture uputilo je danas općinskoj načelnici i župniku Ivanu Hozjaku u Lopatincu sanacijski projekt za župnu crkvu sv. Jurja koja se u početku lipnja urušila kad su izvođeni hidroizolacijski radovi, izjavio je ministar kulture Božo Biškupić.

Ministar Biškupić, koji je jučer sa suradnicima posjetio Lopatinec, rekao je da je zbog rušenja tornja oštećen crkveni krov, bočni zidovi i dio cinktora, ograđena prostora oko crkve koji treba razgraditi.

"Nakon toga će se raščistiti ruševina, za što je Ministarstvo kulture odobrilo 600 tisuća kuna, te nastaviti obnova, koja bi okvirno stajala oko 20 milijuna kuna", objasnio je ministar i dodao kako stručnjaci tek trebaju napraviti pravu procjenu.

Crkva sv. Jurja je spomenik prve kategorije, a datira iz sredine 18. stoljeća.

Za jučerašnjeg obilaska Međimurske županije ministar Biškupić posjetio je Državni arhiv u Štrigovi i s djelatnicima te ustanove razgovarao o saniranju prostora za smještaj arhivske građe. Stručnjaci, koji su s ministrom obišli objekt, utvrdili su kako je najveći problem vlaga, što treba sanirati. (HINA)

30.07.2008. 21:15:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh