« Ekosfera
objavljeno prije 19 dana i 5 sati
ZABRINJAVAJUĆE

Biljke sazrijevaju i cvatu sve ranije zbog klime

Istraživanje je pokazalo daleko jači stupanj ubrzanja razvoja kod višegodišnjih biljaka, za razliku od jednogodišnjih koje ovise o čovjeku

Sve ranije...
Sve ranije... (Arhiva)
Više o

klima

,

biljke

,

sazrijevanje

,

cvat

Biljke u središnjoj Europi cvatu i sazrijevaju sve ranije, pokazuju rezultati istraživanja u Njemačkoj na temelju promatranja u posljednjih pedeset godina.

Njemački i britanski znanstvenici utvrdili su promatrajući razvoj biljaka od 1951. do 2004. da se cvjetanje i sazrijevanja biljaka u prosjeku u jednom desetljeću ubrzava za 1,1 do 1,3 dana, objavljeno je u časopisu Global Change Biology.

Istraživači vjeruju da je taj fenomen povezan s globalnim zagrijavanjem. Znanstvenici Annette Menzel i Nicole Estrella s Tehničkog sveučilišta u Muenchenu analizirali su 78 stadija u rastu biljaka, poput sadnje šećerne repe, prvo izbijanje listova u određenih biljaka, prvo cvjetanje trešanja ili sazrijevanje jagoda.

Ukupno 68 od 78 tih stadija nastupalo je sve ranije, od toga 44 u statistički relevantnom omjeru. Na drugoj strani, 10 stadija nastupalo je kasnije nego li prethodne godine.

Sličan trend zabilježen je i u Sjedinjenim Američkim Državama, stoji u izvješću. U Velikoj Britaniji stadiji rasta poljoprivrednih usjeva čak su raniji za nekoliko dana. Razvitak divljih biljaka u Europi u proljeće i ljeto ubrzava se u prosjeku 2,5 dana po desetljeću.

Istraživanje je pokazalo daleko jači stupanj ubrzanja razvoja kod višegodišnjih biljaka, za razliku od jednogodišnjih čiji razvoj u većoj mjeri ovisi o čovjeku, izvijestili su znanstvenici.

09.02.2020. 12:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh