« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
HUMANITARNA AKCIJA

Bikeri organizirano darovali krv

Devetim organiziranim darivanjem 'bikerske' krvi upozorava se na velik broj stradalih na cestama.

(Ranko Šuvar, CROPIX)
Više o

bikeri

,

darivanje krvi

,

humanitarna akcija

,

motoristi

,

motori.hr

,

Vitomir Lučić

,

moto-sezona

U okviru humanitarne akcije darivanja krvi, kolona od četiristotinjak motocikala prošla je danas središtem Zagreba na putu prema Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, kako bi se upozorilo na prevelik broj poginulih motorista u prometnim nesrećama.

Akcija, koju organizira portal Motori.hr, održava se ove godine deveti put, s ciljem stvaranja veće senzibilnosti prema motoristima.

Koordinator akcije Vitomir Lučić rekao je kako je u maloj zemlji poput Hrvatske prevelik broj poginulih na motorima, osobito u odnosu na broj motora koji sudjeluju u prometu. Oko trećine smrtnih stradanja u prometu su motociklisti, u prošloj godini poginulo ih je više od 130, a od početka ove godine već desetak, dodao je.

Lučić očekuje da će se u ovogodišnjoj akciji sakupiti oko 150 doza krvi, što je čak dvostruko više nego na prošlogodišnjoj.

U letcima koji su dijeljeni prolaznicima, vozačima automobila i kamiona savjetuje se da motocikl u pokretu ne smatraju samo motociklom, već čovjekom koji je nečiji otac, majka, prijatelj, susjed, rođak. Među ostalim, objašnjava se zbog čega se nekad motocikl čini manjim nego što jest, zašto je nužno držati veće rastojanje prema njima te koji su opravdani razlozi zašto motocikli često mijenjaju svoj položaj unutar vozne trake.

Akcija, kojom motoristi otvaraju moto-sezonu, održava se u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu, terenskim jedinicama Crvenog križa i brojnim moto-klubova iz cijele Hrvatske. (hina/metro-portal)

18.04.2009. 16:00:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh