« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
nuklearni programi

Bijela kuća upozorila S. Koreju da prestane prijetiti

Bijela kuća hitro reagirala na objavu o povlačenju iz pregovora oko nuklearnog programa

nuklearna prijetnja
nuklearna prijetnja (Corbis)
Više o

pregovori

,

Sjeverna Koreja

,

Bijela kuća

,

nuklearni program

,

međunarodna zajednica

,

nuklearno oružje

Bijela kuća u utorak je pozvala Sjevernu Koreju da prestane izazivati te da poštuje svoje međunarodne obveze.

"Pozivamo Sjevernu Koreju da prekine svoje provokativne prijetnje, poštuje volju međunarodne zajednice i svoje međunarodne obveze", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs na dnevnom brifingu za novinare.

Bijela je kuća reagirala na objavu Pjongjanga da se povlači iz šestostranih pregovora, na kojima je u rujnu 2005. prihvatio sporazum o uklanjanju svoga nuklearnog programa, te da će protjerati inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ponovno pokrenuti nuklearne reaktore.

"Povlačenje iz šestostranih pregovora i najava o nastavku nuklearnog programa ozbiljan je korak u krivu smjeru", naglasio je Gibbs.

Glasnogovornik Bijele kuće upozorio je da međunarodna zajednica neće prihvatiti Sjevernu Koreju sve dok ne prestane razvijati nuklearno oružje.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je osudilo nedavno sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila dugog dometa kao kršenje UN-ove zabrane razvoja raketne tehnologije i pooštrilo sankcije režimu u Pjongjangu. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 21:17:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh