« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MAKIJAVELISTIČKO POIGRAVANJE

BiH: Intelektualci u otvorenom pismu osuđuju marginaliziranje Hrvata

SDP i SDA svojim su potezima, upozoravaju intelektualci, potaknuli produbljivanje političke krize u Federaciji i u Bosni i Hercegovini

BiH
BiH (Shutterstock)
Više o

BiH

,

Bosna i Hercegovina

,

Hrvati

Skupina hrvatskih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine uputila je u nedjelju otvoreno pismo u povodu krize u toj zemlji u kojemu osuđuje postupke SDP-a i marginaliziranje Hrvata u BiH te sklapanje političkog sporazuma dvaju HDZ-a s vodećim srpskim strankama što bi, po njima, moglo dodatno pridonijeti narušavanju odnosa s Bošnjacima u Federaciji BiH, piše Hina.

"Ovo što sada radi SDP-ova koalicija nije ništa drugo nego grubo i bezobzirno, surovo makijavelističko poigravanje s hrvatskim elementom, koji im je bio potreban samo zato što ni SDP ni SDA nisu imale dovoljno izbornoga kapaciteta da vlast u Federaciji formiraju same. Nisu to legalno mogle čak ni uz ovakvu manipulaciju malim hrvatskim strankama i njihovim mandatima, pa su morale pribjeći kršenju ustava Federacije BiH", upozoravaju hrvatski intelektualci, sveučilišni profesori i pisci Željko Ivanković, Miljenko Jergović, Mile Lasić, Ivan Lovrenović, Mirko Marjanović, Vjekoslav Domljan, Ilija Šimić i Lukša Šoljan.

SDP i SDA svojim su potezima, upozoravaju intelektualci, potaknuli produbljivanje političke krize u Federaciji i u Bosni i Hercegovini, i daljnje zahlađivanje međunacionalnih odnosa.

"Koliko istinski drži do toga, Zlatko Lagumdžija (čelnik SDP-a BiH) pokazao je još na izborima 2006. godine, kandidirajući Željka Komšića za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, ponovivši to i 2010., bez imalo obaziranja na sve teške negativne posljedice koje su tim činom već bile proizvedene kroz prvi Komšićev besplodni mandat. Ta SDP-ova manipulacija bila je jedan od krupnih razloga zbog kojih je zakočen kurs povratka Bosni i Hercegovini i domovinskoj orijentaciji, a koji se u hrvatskoj politici bio počeo nazirati u godinama nakon propasti avanture s 'Hrvatskom samoupravom'", navodi se u pismu.

Hrvatski intelektualci iz BiH ističu da dva HDZ-a s pravom postavljaju pitanje ustavne i političke nejednakosti Hrvata, upozoravajući međutim da su i te dvije stranke u dobroj mjeri odgovorne za takvo stanje te posebno kritiziraju savez sa srpskim strankama iz Republike Srpske.

"Rezultati HDZ-ove politike na tom polju u Republici Srpskoj, pak, ravni su narodnoj katastrofi, pa je današnja ideja o savezu 'vodećih' hrvatskih stranaka sa SNSD-om i SDS-om, koji će pomoći da se Hrvati izbore za ravnopravnost kroz njihovo antagoniziranje sa 'Sarajevom' i Bošnjacima, samo još jedna od hadezeovskih avantura s nesagledivim posljedicama. Više je, naime, nego jasno da SNSD-ova i SDS-ova 'borba za hrvatska prava' nije motivirana ničim drugim nego daljim učvršćivanjem autonomije Republike Srpske", navodi se u pismu.

Skupina intelektualaca podrijetlom iz BiH kritizira i svrstavanje nestranačke organizacije Hrvatskog narodnog vijeća uz SDP BiH čime svojim "poltronstvom prema većinskom i politički vladajućem elementu" samo pridonosi asimilacijskoj politici koja se provodi nad Hrvatima u Sarajevu.

28.03.2011. 10:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh