« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Bianca Matković na sastanku sa švedskim kolegom

Razgovor o EU, gospodarstvu, regiji

Bianca Matković, državna tajnica u MVPEI
Bianca Matković, državna tajnica u MVPEI (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

korupcija

,

pravosuđe

,

Bianca Matković

,

Gordan Jandroković

,

MVPEI

,

Frank Belfrage

,

javna uprava

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Bianca Matković rekla je u petak švedskom kolegi Franku Belfrageu kako je u Hrvatskoj posebno velik napredak postignut u području pravosuđa, javne uprave, borbe protiv korupcije i povratka izbjeglica, priopćio je MVPEI.

Belfrage, državni tajnik za vanjske poslove u ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Švedske, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj, razgovarao je s Matković o pristupnim pregovorima RH, o stanju u regiji, gospodarstvu i skorašnjem posjetu premijera Ive Sanadera Švedskoj.

Matković je sugovornika upoznala s dosadašnjim tijekom pristupnih pregovora, dinamikom usklađivanja zakonodavstva, te postignutim napretkom u procesima pristupanja RH Europskoj uniji te je zahvalila Švedskoj na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj na tom putu.

Kako je priopćio MVPEI, Matković je istaknula da je u Hrvatskoj posebno velik napredak postignut u području pravosuđa, javne uprave, borbe protiv korupcije i povratka izbjeglica.

Vezano uz gospodarsku suradnju, oboje sugovornika izrazilo je želju za njezinim jačanjem. Posljednjih godina trgovinska razmjena dostigla je najveću razinu, švedski ulagači čine velik udio stranih ulaganja u Hrvatskoj, a Švedska je najveći vanjskotrgovinski partner Hrvatske u Skandinaviji, rekla je Matković.

Dvije zemlje imaju vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose, a Matković je rekla da bi pristupni pregovori RH trebali biti tehnički završeni u drugoj polovici 2009., tijekom švedskog predsjedanja EU. Državni tajnik Belfrage ustvrdio je da će Hrvatska i dalje imati potporu Švedske na tom putu.

Belfrage se susreo i s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem te s državnim tajnikom za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Željkom Kuprešakom. (HINA)

12.09.2008. 20:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh