« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ZAŠTO JE BOJA VAŽNA

Bi li vjetroturbine trebale biti ljubičaste boje?

Bijela i siva boja na krilima vjetroturbina privlače insekte kojima se hrane šišmiši i ptice pa tako svi stradavaju - istraživači uvjeravaju da će ih ljubičasta boja spasiti od smrti

Vjetroturbine
Vjetroturbine (Deviantart)
Više o

šišmiši

,

Ptice

,

boja

,

insekti

,

vjetroturbine

,

ljubičasta

Općepoznato je da vjetroturbine donose veliku korist u ekološkom smislu i da su jako povoljne za okoliš, ali kako ništa nije savršeno valja spomenuti da su one potencijalno štetne i opasne za bića koja vrijeme provode u zraku - šišmiše, kukce i ptice. Novo istraživanje detaljno opisano u europskom časopisu Journal of Wildlife Research sugerira da se taj nedostatak može ukloniti s malo boje.

Bijela boja smatra se poprilično benignom, naročito na vjetroturbinama koje će uskoro preplaviti čitav svijet jer su sjajno oruđe za pribavljanje energije. Međutim, spomenuto istraživanje sugerira da bijela i svijetle nijanse sive boje (a to su najčešće boje) na perima turbina odnosno krilima privlače kukce koji pak za sobom vuku šišmiše i ptice koji se njima hrane. Na taj način stradavaju svi.

Uz bijelu i sivu najprivlačnija boja je i žuta. Ali zato je ljubičasta najviše odbojna. Istraživači su, kako se navodi u časopisu, ostali poprilično iznenađeni rasponom različitih reakcija insekata na različite boje bilo da se radi o danu i ili noći. To naravno ne znači da bi se sve vjetroturbine svijeta trebale obojiti u ljubičasto, ali ukazuje na činjenicu da se tako jednostavnim potezom kao što je promjena boje može postići ogroman učinak u smislu smanjenja stradavanja ptica i šišmiša koji smrt nalaze među turbinama.

S druge strane, nije samo boja ono što životinje odvlači u propast. istraživači sumnjaju da  toplina koju turbine stvaraju također privlače insekte te da ih šišmiši ne mogu detektirati uz pomoć eholokacije što svakako pridonosi problemu.


11.11.2010. 22:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh