« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
PREMIJER PORUČUJE:

Bez panike, spremni smo za svinjsku gripu

Pojačan je oprez u zračnim lukama, lijekova ima, a uvoz svinja iz Amerike je zabranjen.

(Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

Darko Milinović

,

Božidar Pankretić

,

svinjska gripa

,

pripreme zdravstvenog sustava

Hrvatski zdravstveni sustav u potpunosti je spreman za moguću pojavu svinjske gripe bez obzira pojavi li se samo jedan oboljeli ili u slučaju epidemije, izjavio je danas predsjednik Vlade Ivo Sanader nakon što se jutros sastao s ministrima zdravstva i poljoprivrede koji su ga izvijestili o najnovijoj situaciji u svijetu te o pripremama za moguću pojavu svinjske gripe u Hrvatskoj.

"Sazvali smo konferenciju za novinare kako bismo poslali umirujuću poruku javnosti da nema mjesta panici", rekao je premijer Sanader ocijenivši da nove informacije koje pristižu o bolesti nisu ohrabrujuće, ali ni zabrinjavajuće.

Krizni stožer koji djeluje pri Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi prati razvoj događaja, u stalnom je kontaktu sa svim relevantnim svjetskim institucijama te se prati sve što u vezi pojave svinjske gripe poduzima Europska komisija.

Premijer je rekao da je Hrvatska osigurala zalihe od 460 tisuća antivirusnih lijekova, a tijekom današnjeg dana iz sredstava Ministarstva zdravstva bit će kupljeno još 100 tisuća doza. Poručio je građanima da nema potrebe da sami kupuju lijekove, jer će u slučaju pojave svinjske gripe Krizni stožer dati sve potrebne upute.

Svjetska zdravstvena organizacija sinoć je podigla stupanj pripravnosti sa trećeg na četvrti stupanj što, prema riječima ministra zdravstva Darka Milinovića, znači da je potreban pojačani oprez u zračnim lukama te da će svi sumnjivi slučajevi do postavljanja konačne dijagnoze biti stavljeni u izolaciju u Kliniku za zarazne bolesti "Fran Mihaljević".

Ministarstvo zdravstva dijelit će putnicima koji slete u Hrvatsku obavijesti s preporukom da se jave liječniku ili u najbliži Zavod za javno zdravstvo ukoliko u idućih sedam dana osjeti sumnjive simptome. Milinović je rekao da su za slučaj pandemije spremne i sve bolnice, u kojima su osigurani dodani prostori za izolaciju, a ovih će dana antivirusni lijekovi biti distribuirani po svim županijama. Osim postojećih 2.500 doza antivirusnog sirupa za djecu, bit će nabavljene i dodatne količine, a u tijeku je i proces predbilježbe Hrvatske za buduće cjepivo protiv svinjske gripe, rekao je ministar zdravstva.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić rekao je da je njegovo ministarstvo jučer iz sigurnosnih razloga zabranilo uvoz i provoz živih svinja i svinjskih proizvoda iz sjeverne i južne Amerike preko Hrvatske, dodavši kako dosad nije bilo uvoza svinja iz tih dijelova svijeta. Pankretić je rekao i kako su domaće svinje zdrave te da građani bez straha mogu konzumirati njihovo meso. (hina/metro-portal)

28.04.2009. 12:49:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh