« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
MUZEJI

Besplatan ulaz uz Dane Europske baštine

Uz produženo radno vrijeme, od 10 do 15 sati, moći će se razgledati izložba postavljena u povodu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata

Sjajna izložba, obavezno posjetite
Sjajna izložba, obavezno posjetite (Arhiva)
Više o

Hrvatski povijesni muzej

,

Prvi svjetski rat

Hrvatski povijesni muzej u povodu Dana europske baštine posjetiteljima u nedjelju daruje besplatan ulaz i prateći edukativni program, uz kostimirana vodstva.

Uz produženo radno vrijeme, od 10 do 15 sati, moći će se razgledati izložba postavljena u povodu stote obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, "1918. Prijelomna godina u Hrvatskoj, koja se tom prigodom i zatvara.

Kako je najavljeno iz Muzeja, edukativni program na interaktivan i kreativan način nudi zanimljive informacije o umjetnosti i zabavnim aktivnostima i razbibrizi djece u ratno doba, a prilagođen je svim skupinama posjetitelja.

"Program uključuje kostimirana stručna vodstva, rješavanje radnih listića u obliku novina iz vremena s kraja I. svjetskog rata, upoznavanje s karikaturom umjetničkim izričajem koji se upravo u to doba pojavljuje u dnevnim tiskovinama, i likovne radionice izrade karikatura na temu političkih ili svakodnevnih zbivanja iz vremena 1918. te suvremenih", ističe se.

Izložbom posvećenom Velikom ratu, koja traje od studenog prošle godine, Hrvatski povijesni muzej progovorio je o tome koliko je on utjecao na politička i društvena zbivanja, te sam razvoj Hrvatske, a fokus stavio na ključne događaje tijekom posljednje ratne godine za rješavanje hrvatskoga nacionalnog pitanja,

Prva cjelina - "Care Karlo, carice Zita šta ratuješ kad nemate žita", podsjeća na teško gospodarsko stanje u Monarhiji, sve otvorenije nezadovoljstvo stanovništva, nemire u vojnim redovima, dezerterstvo, težak život u pozadini rata, španjolsku gripu, nestašicu hrane.španjolskom gripom.

Druga cjelina "Vrijeme deklaracija" prikazuje suprotstavljene političke ideologije sudionika s hrvatskog i južnoslavenskog prostora u rješavanju nacionalnog pitanja, a treća "Živilo Narodno Vijeće! Živjela slobodna, suverena Država Slovenaca, Hrvata i Srba!" osnivanje Narodnoga vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu i zasjedanje povijesne sjednice Sabora Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije 29. listopada 1918.

U četvrtoj izložbenoj cjelini "Između želje i stvarnosti" predstavljeno je razdoblje Države Slovenaca, Hrvata i Srba, dok peta, "Nemirni mir" govori o ulasku Države SHS u Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca 1. prosinca 1918.

Završna cjelina predstavlja mirovnu konferenciju u Parizu 1919. godine koja nije ostavila trajno rješenje, niti trajan mir, ukazujući kako hrvatsko pitanje koje se pokušavalo riješiti tijekom Prvog svjetskog rata i dalje ostaje otvorenim.

Izložba se temelji na opsežnom istraživanju arhivskih izvora i recentnih zbornika znanstvenih skupova na temu 1918. godine, a uz muzejsku građu HPM-a, korištena je ona ostalih hrvatskih muzejskih i arhivskih ustanova, s područja Slavonije, Međimurja, središnje Hrvatske, Istre i Primorja te Dalmacije.

15.09.2019. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh