« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
TEHNIČKI PREGLED

Besplatni pregledi vozila do 13. lipnja

Stanice za tehničke preglede vodit će evidenciju o pregledanim vozilima te je dostaviti u HAK

Automehaničar
Automehaničar (Wikipedia)
Više o

sigurnost na cestama

,

tehnički pregled

,

mala škola šminkanja

,

kako se našminkati

Hrvatski autoklub (HAK) priopćio je da je započela tradicionalna besplatna, edukativna, preventivno-sigurnosna akcija "Dani tehničke ispravnosti vozila 2010", koju provode stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, Hrvatski autoklub, Centar za vozila Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Akcija se provodi do 13. lipnja ove godine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u svim stanicama za tehnički pregled vozila (redovnim i preventivnim). Akcija, koja se sastoji od besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehnički pregled vozila ima isključivo sigurnosno - preventivni karakter, ističe se u priopćenju HAK-a.

Cilj akcije je potaknuti vozače na ispravno i pravovremeno sagledavanje aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu tj. izbjegavanje prometnih nezgoda uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

BESPLATNO I DRAGOVOLJNOHAK naglašava da je akcija besplatna i dragovoljna za vozače koji će u njoj sudjelovati, s težištem na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.

Prošle godine preko 5000 vozila

U Hrvatskom autoklubu ističu kako je u akciji provedenoj lani, pristupilo 5.462 vozila, ili čak 128 posto više nego tijekom akcije provedene 2008. g., kad ih je bilo 2.392. Najveće povećanje je zabilježeno u kategoriji osobnih vozila, kojih je u 2009. g. bilo 5.282, a 2008. godine 2.185, dok su u kategorijama teretnih vozila, priključnih vozila, motocikala, mopeda i autobusa ostvareni podjednaki ili slabiji rezultati.

Od ukupnog broja vozila koja su sudjelovala u akciji, kod njih 2.923, ili 53,5 posto, utvrđena je tehnička neispravnost, za razliku od prošle godine kada je razina tehničke neispravnosti iznosila 46,2 posto. Kako su ove godine osobna vozila činila 98,2 posto vozila sudionika akcije, ne iznenađuje da je kod 2.816 osobnih vozila, ili njih 53,3 posto, utvrđena tehnička neispravnost, naglašava se u priopćenju.

Najveći broj tehničkih neispravnosti bile su one na uređajima za kočenje (1.384 osobnih vozila), uređajima za osvjetljavanje (1.078 osobnih vozila), ovjesu i kotačima (593 osobnih vozila), ispušnom sustavu - EKO testu (581 osobno vozilo) te na motoru (478 osobnih vozila), ističe se u HAK-u.

Vozači će o ovoj akciji biti obaviješteni putem javnih medija, odnosno prilikom redovnog javljanja Hrvatskog autokluba o stanju na cestama na raznim radio postajama. Stanice za tehničke preglede, koje su dobile posebne upute o provedbi akcije, vodit će evidenciju o pregledanim vozilima te je dostaviti u HAK, priopćeno je danas iz nacionalnog Auto kluba.(hina/metro-portal)

08.06.2010. 12:02:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh