« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Berlusconi najavio rat mafiji

'Želim pobijediti mafiju do kraja svog mandata'

Fotografija vijesti
Više o

Silvio Berlusconi

,

talijanska mafija

,

obračun s mafijom

Nakon zakonskog paketa namijenjenog borbi protiv kriminala, talijanska vlada najavila je veliku ofenzivu protiv mafije.

"Izradit ćemo krajnje ambiciozan plan borbe protiv organiziranog zločina. Želimo pobijediti mafiju do kraja mandata", navode talijanski mediji u srijedu izjavu predsjednika vlade Silvija Berlusconija.

Plan borbe protiv mafije trebali bi izraditi ministri unutarnjih poslova Roberto Maroni i obrane Ignazio La Russa, a na njemu će surađivati i ministar gospodarstva Giulio Tremonti.

"Rekao sam Maroniju, ako želi ući u povijest kao ministar unutarnjih poslova, moramo dobiti borbu protiv organiziranog zločine"Berlusconi

Plan ima za cilj borbu protiv financijske umreženosti mafije, koja svoj novac pere u legalnim poslovima i tako kontaminira čitavi gospodarski sustav.

"Moramo iskoristiti jaku popularnost koju prema anketama uživa naša vlada desnog centra kako bismo dosegli cilj koji ni jedna vlada u svim ovim godinama nije ostvarila, a to je pobjeda nad mafijom", rekao je Berlusconi.

Ministar unutarnjih poslova Maroni ustvrdio je da postoji financijska podloga za ofenzivu protiv mafije.

"Novac nije problem. Italija je dobila 1,2 milijardi eura od Europske unije za borbu protiv kriminala. Problem je to što se ta novčana sredstva ne koriste sustavno. U južnoj Italiji potrebna su ulaganja koja građanima mogu ponuditi alternativu u odnosu na mafiju", pojasnio je Maroni.

I u okviru proračunskog zakona vlada je predvidjela 100 milijuna eura za borbu protiv kriminala, dodao je ministar unutarnjih poslova.

Prema planu, policijski šefovi trebaju dobiti više ovlasti u borbi s financijskim interesima mafije. Predviđen je i lov na mafijaške posrednike u poslovima te pooštravanje zatvorskih uvjeta za mafijaše. Kontakti mafijaša iz zatvora s vanjskim svijetom svesti će se na minimum a mafijaški šefovi trebali bi izdržavati zatvorske kazne daleko od zavičaja.

Predviđa se i radikalno ograničavanje kontakata među zatvorenicima, kako bi se spriječila razmjena informacija.

22.10.2008. 13:14:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh