« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
IZMEĐU ČETIRI ZIDA

Beogradski Pride održan u dvorani

Prije početka "Parade između četiri zida" ispred ulaza u Medija centar postavljen je policijski kordon

Pride u dvorani
Pride u dvorani (Arhiva)
Više o

gay parada

,

parada ponosa

,

Beograd Pride

,

Između četiri zida

U Beogradu je u subotu, pod zaštitom jakih policijskih snaga i bez incidenata, održana "Parada između četiri zida", nakon što je prije tri dana MUP Srbije zabranio mimohod pripadnicima LGBT populacije na beogradskim ulicama.

U prepunoj dvorani Medija centra skupu su nazočili su šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert i švedska ministrica za europske poslove Birgitta Ohlsson, koja je ranije najavila da dolazi u Beograd kako bi nazočila Paradi ponosa.

Prije početka "Parade između četiri zida" ispred ulaza u Medija centar postavljen je policijski kordon, a u okolnim ulicama i kvartovima raspoređene su postrojbe interventne policije i žandarmerije, opremljene za razbijanje demonstracija.

Članovi Organizacijskog odbora ovogodišnje Parade ponosa današnji su skup, održan u dvorani Medija centra gdje su priredili i tiskovnu konferenciju, okončali jednominutnim prosvjedom ispred zgrade Medija centra na Terazijama.

Sjedeći na stiroporu, uz zastave duginih boja koje simboliziraju LGBT pokret, oni su istaknuli transparent sa brojevima 28. 09. 2013. najavljujući za kad zakazuju sljedeću Paradu ponosa.

"Nadamo se da će vlasti imati dovoljno vremena da nam za godinu dana omoguće šetnju od 970 koraka", poruka je organizatora ovogodišnje gay parade.

Premijer Srbije i ministar policije Ivica Dačić izjavio je beogradskom dnevniku "Press" da je 80 posto građana Srbije protiv održavanja gay parade i da bi u Beogradu "došlo do krvoprolića" da Pride nije zabranjen.

"Bolje da me pljuju što sam zabranio Paradu, nego zato što sam dozvolio da dođe do krvoprolića, a sve sigurnosne procjene ukazuju na to. Čak i da smo angažirali više od 5000 policajaca došli bi do nemira, tuča, pala bi krv", rekao je Dačić.

Po njegovu sudu, u neredima izazvanim Paradom ponosa bile bi napadnute i zgrade veleposlanstava zapadnih zemalja.

Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je u četvrtak održavanje Parade ponosa i svih javnih skupova zakazanih za subotu, a organizatori Pridea najavili su da će se zbog te odluke obratiti Ustavnom sudu.

Vlasti u Beogradu zabranile su Paradu i prošle godine, a 2010. Parada ponosa je održana, ali je okončana sukobima policije i ultranacionalističkih skupina i huligana u kojima je ozlijeđeno više od 150 ljudi, od kojih 130 policajaca.

Nakon što je MUP Srbije zabranio gay pride i održavanja svih javnih skupova u subotu, vodstvo Nogometnog saveza Srbije (FSS) pomaknulo je sve utakmice prve i druge lige na nedjelju kako bi se smanjio rizik od mogućih nereda.

U subotu se neće igrati niti utakmice nižih liga u Beogradu i okolici.


06.10.2012. 19:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh