« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
CIJENE

Benzin jeftiniji od ponoći

Pojeftinjenje će biti od 16 do 31 lipu po litri, najviše pada cijena eurosupera BS 100

Napokon nešto jeftinije
Više o

cijene goriva

,

nove cijene goriva

,

cijena benzina

Sve vrste naftnih derivata od ponoći će se u Hrvatskoj prodavati po nižim cijenama, a pojeftinjenje će se kretati od 16 lipa po litri u slučaju plavog dizela do 31 lipu po litri koliko bi trebao pojeftiniti motorni benzin sa 100 oktana, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 23. kolovoza do 5. rujna.

Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, cijena najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 od ponoći će iznositi 9,65 kuna po litri, što je 29 lipa manje od dosadašnjih 9,94 kune.

Maloprodajne cijene benzina sa 98 i sa 100 oktana trebale bi biti niže za 30, odnosno 31 lipu po litri - eurosuper BS 98 može koštati najviše 9,95 kuna (do sada 10,25 kuna), a eurosuper BS 100 najviše 10,14 kuna (do sada 10,45 kuna).

U najnovijoj korekciji cijena naftnih derivata, cijena eurodizela BS past će ispod 9 kuna po litri, jer je Ministarstvo najvišu cijenu tog derivata utvrdilo na 8,97 kuna, što je 27 lipa po litri manje od dosadašnjih 9,24 kune.

Najviša cijena običnog dizela od ponoći može biti 8,61 kunu, što je 25 lipa po litri manje od dosadašnjih 8,86 kuna.

Plinska (loživa) ulja od sutra će se prodavati po 19 lipa nižoj cijeni od dosadašnje, jer je Ministarstvo najvišu cijenu plinskog (loživog) ulja s oznakom euro utvrdilo na 6,46 kuna (do sada 6,65 kuna), a običnog loživog ulja na 6,25 kuna (do sada 6,44 kune).

Najviša cijena plavog dizela u iduća dva tjedna može biti 5,50 kuna po litri, odnosno 16 lipa manje od dosadašnjih 5,66 kuna.

U postotku najviše cijene benzina i dizela od ponoći će u odnosu na dosadašnje najviše maloprodajne cijene biti niže za oko 2,9 posto, što je blizu maksimalno dopuštene promjene od 3 posto.

Naime, Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, maksimalno dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu iznosi 3 posto.

Korekcija maloprodajnih cijena, prema Pravilniku, ponajviše ovisi o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu i kretanju tečaja američkog dolara prema kuni u dvotjednom obračunskom razdoblju.

Kako se doznaje, prosječna cijena naftnih derivata na mediteranskom je tržištu tijekom zadnjeg obračunskog razdoblja pala i to benzina za 5,9 posto, eurodizela za 5,8 posto, a dizela i lož ulja za 5,3 posto, dok je tečaj dolara porastao za 0,27 posto.

Prema Pravilniku, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog pravila izuzete su benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost izravne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.

Većina naftnih kompanija koristi mogućnost tih diferenciranih cijena i na svojim postajama na autocestama ima nešto više cijene nego na ostalim postajama.

22.08.2011. 17:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh