« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
OPET

Benzin i diesel poskupili, autoplin pojeftinio

S obzirom na kretanja cijena nafte na svjetskim tržištima, koje su sada oko 65 dolara po barelu, a dolar je snažan u odnosu na kunu, mogao bi se očekivati daljnji rast cijene naftnih derivata u Hrvatskoj

Nema kraja rastu cijena
Nema kraja rastu cijena (Arhiva)
Više o

autoplin

,

cijene goriva

,

eurodizel BS

,

eurosuper BS 95

Cijene benzina i dizela nastavile su rasti. Prema podacima portala cijenegoriva.info, litra Eurosupera 95 poskupila je u utorak za 8 lipa i sada se prodaje oko 10,22 kune, ovisno o kompaniji. To je treći uzastopni tjedan da cijena ove vrste goriva raste. Također, litra Eurosupera 95 najskuplja je u posljednjih šest mjeseci. Litra Euroduzela također je poskupila. Prema podacima portala cijenegoriva.info skuplja je za 6 lipa i sada se prodaje po 9,45 kuna, ovisno o kompaniji. Vozači sada plaćaju najvišu cijenu ove vrste goriva u posljednjih pet mjeseci.

Međutim, cijena litre autoplina nastavlja i dalje padati. U utorak je ova vrsta goriva pojeftinila za 16 lipa i sada se prodaje za 3,88 kuna, a na nekim postajama poput Plinskog centra Zagreb i za 3,69 kuna. Ovo je šesti uzastopni tjedan da pada cijena ove vrste goriva. U tom razdoblju prosječni spremnik od 50 litara pojeftinio je za čajk 50,5 kuna. Postavlja se pitanje zašto cijena autoplina pada, a sve ostalo raste. Iz naftnih kompanija objašnjavaju kako se cijene autoplina drugačije formiraju od benzina i dizela (riječ je o takozvanim kotacijama na Mediteranskom tržištu koje određuju cijene naftnih derivata u Hrvatskoj i one za autoplin drugačije su i odvojene od ostalih).

No ono što je najvažnije, u cijeni litre autoplina nema trošarina! Dakle, samo bazna cijena i marža plus PDV. Kada ne bi bilo trošarina na, primjerice Eurosuperu 95, cijena bi mu danas bila oko 5,39 kuna, a Eurodizela oko 5,6 kuna (trošarine na dizel nešto su niže nego na benzin).

Stoga, s obzirom na kretanja cijena nafte na svjetskim tržištima, koje su sada oko 65 dolara po barelu (64,8 dolara), i s obzirom da je dolar snažan u odnosu na kunu (7,02 kune jza jedan dolar), mogao bi se očekivati daljnji rast cijene naftnih derivata u Hrvatskoj. 

28.04.2015. 10:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh