« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POTPORA

Belgija: Pred ulaskom Hrvatske u EU još tri prepreke

VIDEO - Hrvatska bi mogla završiti tehnički dio pregovora s EU upravo u vrijeme belgijskog predsjedanja Unijom

Kosor
Kosor (Sandra Simunovic / CROPIX )

Belgijski premijer Ives Leterme je nakon današnjeg sastanka s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor izjavio, da će Hrvatska završiti pregovore čim riješi pitanja brodogradilišta, granica sa susjedima i pune suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Kosor je rekla, kako očekuje, da će Hrvatska završiti tehnički dio pregovora s EU upravo u vrijeme belgijskog predsjedanja Unijom.

Belgijski premijer je posjetio Hrvatsku upravo u okviru pripremanja Belgije za preuzimanje rotirajućeg predsjedništva EU, koje počinje 1. srpnja. Naglasio je, da je ulazak Hrvatske u EU, pitanje njene moralne dužnosti i političke učinkovitosti, te da Belgija snažno podupire ulazak Hrvatske u EU. 

Najavio je, da će Belgija napraviti sve, da ne dođe do nepotrebnih odgoda u pregovorima, ako Hrvatska ispuni sve uvjete, te da bi puna suradnja s haaškim sudom mogla biti mjerilo za zatvaranje pregovora o pravosuđu.

Kosor je rekla, da su danas najviše razgovarali o pregovorima s EU, te je ponovila, da Hrvatska čini sve, kako bi zadovoljila suradnju s haaškim sudom. Očekuje, da će 2010. godina biti povijesna godina za Hrvatsku, jer će završiti pregovore s EU, te da će i Belgija zbog toga biti povijesno važna za Hrvatsku.

01.06.2010. 13:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh