« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
CASH ZA ZAGAĐENJE

Belgija od Mađarske kupila kvote CO2

Dogovorena prva trgovina kvotama emisije stakleničkih plinova.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

CO2

,

protokol iz Kyota

,

emisija stakleničkih plinova

,

kupovina kvota

Belgija je od Mađarske kupila prava na emisiju 2 milijuna tona stakleničkih plinova u okviru sheme trgovanja emisijama na razini vlada, priopćeno je iz ministarstava za okoliš dviju zemalja. Uvjeti toga sporazuma, postignutog u okviru UN-ovog Protokola iz Kyota, nisu objavljeni, no glasnogovornice obaju ministarstava potvrdile su da je primopredaja kvota i novca obavljena.

Protokol iz Kyota omogućava industrijski razvijenim zemljama da ostvare ciljane razine emisija stakleničkih plinova tako što kupuju prava na emisije jedna od druge ili od projekata čiste energije u zemljama u razvoju. Jedna od shema u okviru toga sporazuma omogućava razvijenim zemljama prodaju neiskorištenih emisija drugim razvijenim zemljama, a ta trgovina ne mora nužno biti povezana sa smanjenjem razine emisija.

Viškovi zrakaMađarska potencijalno raspolaže s preko 100 milijuna viška prava na emisije do 2012., svako vrijedno tonu emisija ugljičnog dioksida.

Kritičari toga sustava tvrde da je takva razmjena samo jeftin način da zemlje ispune svoje obveze u okviru protokola iz Kyota. To je pak vlade natjeralo na uvođenje obvezujućih klauzula u sporazume koje prodavatelja viška kvota prisiljavaju na reinvestiranje ostvarene zarade u razvoj tehnologija niskih emisija štetnih plinova.

Takvi su sporazumi poznati pod nazivom Shema sporazuma o zelenim ulaganjima.

"Mađarska je jedna od prvih zemalja koje sudjeluju u prodaji emisija i shemi za zelena ulaganja", kazao je Imre Szabo iz mađarskog ministarstva za okoliš i vode. Mađarska će sredstva od prodaje kvota proslijediti u ulaganja u energetsku učinkovitost u stambenim zgradama i građevinama javnog sektora. "Cijena transakcije je povjerljiva i stvar privatnog dogovora dviju strana", kazala je glasnogovornica belgijskog ministarstva za klimu i energiju.

Većina viška prava na emisije u okviru protokola iz Kyota u rukama je bivših komunističkih zemalja, čije su razine emisija značajno umanjene u 1990tima. Druge zemlje, uključujući Litvu, Rusiju i Poljsku, u sličnim su pregovorima s razvijenim zemljama poput Japana, Španjolske i Irske. (metro-portal/hina)

30.09.2008. 14:22:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh