« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NESLAVAN REKORD

Belgija 289 dana bez vlade, dogovora nema na vidiku

Flamanske i valonske stranke ne mogu se dogovoriti oko budućnosti zemlje

Građani traže od političara da sastave vladu
Građani traže od političara da sastave vladu (Wikipedia)
Više o

Belgija

,

flamanci valonci

Belgija se izjednačila s Irakom po duljini razdoblja bez vlade, prenosi Hina. U utorak se navršava 289 dana od 13. lipnja prošle godine kada su održani parlamentarni izbori u Belgiji i zasad nema na vidiku nikakvih naznaka dogovora između flamanskih političkih stranaka, koji traže najveću moguću autonomiju Flandrije i frankofonih stranaka u Valoniji i Bruxellesu koji se tome protive.

Politička kriza ide u prilog najjačoj flamanskoj stranci, Novom flamanskom savezu (NVA), koja se zauzima za postupni nestanak Belgije kao države. Ona je na izborima u lipnju 2010. osvojila 28 posto glasova, a ankete joj sada daju 33 posto.

Vođa NVA Bart de Wever postao je najpopularniji političar u Flandriji s potporom od 57 posto flamanskih birača. Belgija je s vladom koja obavlja tekuće poslove uspješno predsjedala Europskom unijom u drugoj polovici prošle godine, donijela proračun za ovu godinu i odlučila sudjelovati u vojnoj intervenciji u Libiji.

Belgija je već prije oborila europski rekord najduže političke krize koji je držala Nizozemska, zemlja kojoj je 1977. trebalo 208 dana za formiranje nove vlade.

29.03.2011. 16:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh