« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IZVANSUDSKA NAGODBA

Bečki muzej će oteto platno otkupiti za 106 milijuna kuna

Bečki Leopoldov muzej suvremene umjetnosti spreman je ponovno kupiti sliku poznatoga austrijskog ekspresionističkog slikara Egona Schielea

Egon Schiele - autoportret
Egon Schiele - autoportret
Više o

Akcija uhićenja na Korzu

,

Edo Kos

,

iznuđivanje

Riječ je o ulju na platnu, "Wallynom portretu", što ga je židovska galeristica Leah Bondi prije više od 70 godina bila prisiljena u bescjenje prodati jednome nacističkom kolekcionaru.

Nakon što je platno promijenilo nekoliko vlasnika, 1954. ga je kupio Leopoldov muzej, ali ponovo ispod cijene. Godine 1997. slika je poslana na retrospektivnu izložbu o Schieleu u Muzeju moderne umjetnosti (MoMa) u New Yorku. Tada su sliku, na zahtjev nasljednika Leah Bondi, zaplijenile Sjedinjene Države. Ondje je platno zadržano više od deset godina, jer se čekala sudska presuda.

U utorak je Leopoldov muzej pristao na izvansudsku nagodbu i plaćanje 19 milijuna dolara za sliku. "Više od 70 godina nakon krađe 'Wallyna portreta', donesena je odluka, koja ide na ruku žrtvama zločina počinjenih tijekom Drugoga svjetskog rata" stoji u službenome priopćenju suda u New Yorku.

Židovski nasljednici austrijske galeristice, koja je bila žrtva nacističkog terora, tvrdili su da je slika oduzeta na nezakonit način.

Egon Schiele (1890. - 1918.), uz Gustava Klimta i Oscara Kokoschku, jedan je od glavnih predstavnika austrijske ekspresionističke struje. Godine 1911. susreo je 17-godišnju Valerie Neuzil (Wally), djevojku s kojom je bio u vezi i koja mu je bila model za najviše djela. Leopoldov muzej od prije ima najveću kolekciju slika Egona Schielea na svijetu. (hina/metro-portal)

21.07.2010. 11:48:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh