« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DZS:

BDP je u 2009. bio realno manji za 5,8 posto

Statistička pokazuje kako je na pad BDP-a u prošloj godini najviše utjecao pad osobne potrošnje te pad bruto investicija u fiksni kapital

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

BDP

,

Državni zavod za statistiku

Hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u 2009. godini realno manji za 5,8 posto u odnosu na 2008. godinu, prva je procjena koju je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Po raspoloživim statističkim podacima za zadnjih 15-ak godina, zadnji je put pad BDP na godišnjoj razini zabilježen 1999. godine i tada je pad iznosio 1,5 posto.

U 2008. godini pak BDP je realno porastao za 2,4 posto u odnosu na godinu prije.

Po prvim procjenama tromjesečnog BDP-a koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, u četvrtom je tromjesečju 2009. godine BDP realno manji za 4,4 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008. godine.

To je daljnje usporavanje pada tromjesečnog BDP-a s obzirom da je BDP u prvom kvartalu 2009. na godišnjoj razini realno pao za 6,7 posto, u drugom za 6,3 posto, pad je u trećem tromjesečju usporen na 5,7 posto, a u četvrtom tromjesečju na 4,4 posto.

DZS je danas objavio prvu procjenu, a iz Zavoda najavljuju da će potpuno priopćenje o procjeni tromjesečnog BDP-a za četvrto tromjesečje prošle godine biti objavljeno 26. ožujka.

Prva procjena, napominju statističari, može se razlikovati od podataka u priopćenju standardnog oblika i sadržaja "Procjena tromjesečnog obračuna BDP-a za četvrto tromjesečje" koje će se objaviti krajem ožujka.

Po statističkim podacima za prva tri tromjesečja na pad BDP-a u prošloj je godini najviše utjecao pad osobne potrošnje te pad bruto investicija u fiksni kapital. (hina/metro-portal)

26.02.2010. 13:53:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh