« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
lobiji?

BBC i Sky stali uz Izraelce?

Televizije su odbile emitirati humanitarne poruke za pomoć Gazi, a ovo nije prvi puta da su stali uz Izraelce

Fotografija vijesti
Više o

pojas Gaze

,

BBC

,

Sky News

,

humanitarna pomoć za Gazu

,

pristranost novinara

,

BBC i Sky odbili pomoći

,

BBC i Sky uz izraelce

Nakon britanske mreže BBC-ja u ponedjeljak je i Sky odbio emitirati televizijske poruke vodećih humanitarnih udruga koje pozivaju na prikupljanje pomoći za žrtve izraleske vojne ofenzive na Gazu, zbog čega su obje medijske kuće izložene kritikama.

Trinaest najvećih britanskih dobrotvornih organizacija, okupljenih u Odbor za humanitarnu pomoć u slučaju katastrofe, zamolilo je medijske kuće da emitiraju pozive za prikupljanje pomoći Palestincima stradalima u sukobu.

S obrazloženjem da žele ostati nepristrani, BBC i Sky odbili su emitirati poruke. Obje kuće emitiraju informativni program 24 sata na dan, dostupne su gledateljima na Bliskom istoku i opširno su izvješćivale o izraelskoj vojnoj ofenzivi u kojoj je ubijeno više od 1300 Palestinaca.

"Naša novinarska obveza je objektivno prikazati sve strane događaja", poručio je u ponedjeljak John Ryley, prvi čovjek Sky Newsa, i dodao: "Stoga smo, nakon temeljita razmatranja, zaključili da bi emitiranje poziva za pomoć Gazi u ovome trenutku bilo nespojivo s našom zadaćom uravnotežena i objektivna izvješćivanja".

BBC je već tijekom vikenda odbio emitirati pozive, a zbog takve odluke obje su medijske kuće izvrgnute kritikama političara, medijskih komentatora i šire javnosti. Na tu odluku su pristigle i pritužbe 11.000 gledatelja, a pridružile su im se i istaknute ličnosti Anglikanske crkve. John Sentamu, yorški nadbiskup, objasnio je da se novac ne prikuplja za Hamas, već samo za ljude koji su gladni, bolesni, ranjeni ili trebaju krov nad glavom.

Ovo nije prvi put da je BBC odbio emitirati pozive za prikupljanje pomoći humanitarnih udruga. Takvu je odluku donio i nakon izraelske vojne ofenzive protiv libanonskog pokreta Hezbolaha ljeti 2006., koja je završila velikim ljudskim i materijalnim gubitcima. (hina/metro-portal)

26.01.2009. 20:31:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh