« Ekosfera
objavljeno prije 20 dana i 7 sati
LOŠE...

Baza na Antarktici izmjerila najvišu temperaturu u povijesti

Baza Esperanza na sjevernom dijelu Antarktike izmjerila je 18.3 stupnja, najvišu temperaturu u povijesti, objavila je u petak Svjetska meteorološka organizacija

Ne da je vruće...
Ne da je vruće... (Arhiva)
Više o

Antarktika

,

temperatura

Istraživačka postaja na Antarktici izmjerila je najvišu temperaturu ikada na tom kontinentu, dok globalno zatopljenje izaziva sve veću bojazan od otapanja leda na južnome polu.

Baza Esperanza na sjevernom dijelu Antarktike izmjerila je 18.3 stupnja, najvišu temperaturu u povijesti, objavila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

"Ovo nije vrijednost koju bi inače povezali s Antarktikom, čak i ljeti. Njome je oboren rekord od 17.5 stupnjeva iz 2015.", rekla je glasnogovornica WHO-a Clare Nullis u Ženevi.

"Antarktika je jedan od dijelova planeta koji se najbrže zagrijava. Puno slušamo o Arktiku, ali ovaj dio Antarktike se zagrijava jako brzo", upozorila je.

Znanstvenici vjeruju da globalno zatopljenje izaziva otapanje toliko leda na južnom polu da je golema ledena ploča na putu da se raspadne. To bi kroz stoljeća moglo dovesti do dizanja globalne razine mora za najmanje tri metra.

"Količina leda koja se godišnje gubi iz antarktičke ledene ploče povećala se šest puta od 1979. do 2017.", istaknula je Nullis i dodala da fotografije pokazuju pukotine u ledenjacima na kontinentu.

"Otapanje ledenjaka znači da smo u velikim problemima kada je riječ o rastu razine mora"; rekla je glasnogovornica WMO-a.

08.02.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh