« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
POLITIČKI ZAOKRET BAVARSKE

Bavarski premijer podnio ostavku

Nije mogao podnijeti povijesni poraz njegove stranke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Guenther Beckstein

,

bavarski premijer

,

Kršćansko-socijalna unija

Nakon što su u utorak, zbog drastičnog poraza na nedjeljnim lokalnim izborima u Bavarskoj, ostavku podnijeli predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Erwin Huber te glavna tajnica stranke Christine Haderthauer, to je u srijedu učinio i bavarski premijer Guenther Beckstein.

"Osjećam da nakon bolnog izbornog poraza potpora stranke, bez koje ne mogu obnašati dužnost bavarskog premijera, više nije snažna", objasnio je Beckstein svoj potez nakon izvanredne sjednice predsjedništva CSU-a.

Mediji nagađaju da bi funkciju bavarskog premijera mogao preuzeti sadašnji savezni ministar poljoprivrede i potrošača Horst Seehofer koji je dan prije izrazio spremnost i za preuzimanje mjesta predsjednika CSU-a čime bi bilo udovoljeno želji većine članova stranke koji traže da "zemlju i stranku" ponovno vodi jedna osoba.

Beckstein je neizravno potvrdio da su zahtjevi za njegovom ostavkom ponajviše dolazili iz Gornje i Donje Bavarske, dijelova te savezne pokrajine koji su od samog početka bili skeptični prema Becksteinu koji dolazi iz Franačke, sjevernog dijela Bavarske. Trn u oku mnogih tradicionalista bila je i činjenica da se na čelu katoličke Bavarske nalazi jedan protestant.

Huber i Beckstein tek su prije godinu dana preuzeli svoje dužnosti koje su se do tada nalazile u rukama Edmunda Stoibera, a koji je zbog unutarstranačkih skandala oko navodnog prisluškivanja neistomišljenika bio prisiljen odstupiti s položaja predsjednika CSU-a i bavarskog premijera.

CSU je na nedjeljnim izborima doživio povijesni poraz osvojivši 43 posto glasova, 17 posto glasova manje nego na posljednjim izborima, a zbog gubitka apsolutne većine prvi je put nakon 46 godina prisiljen na ulazak u koaliciju kako bi ostao na vlasti. (hina/metro-portal)

01.10.2008. 15:20:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh