« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
S MAČEM U RUCI

Bašir prijeti novim protjerivanjem humanitaraca

U posvemašnjem ludili ipak je postavljeno i pitanje zašto se nije sudilo niti jednom zločinu Zapada.

Omar Hasan al-Bašir
Omar Hasan al-Bašir (Getty Images)
Više o

ratni zločini

,

Sudan

,

Darfur

,

Omar Hasan al-Bašir

,

ICC

,

El Fasher

,

zločini Zapada

,

protjerivanje humanitaraca

Sudanski predsjednik Omar Hasan al-Bašir u nedjelju je zaprijetio protjerivanjem ne samo preostalih međunarodnih nevladinih humanitarnih udruga već i stranih diplomata, mašući mačem na skupu u El Fasheru, glavnom gradu sjevernog Darfura.

Sudan je već zatvorio 13 stranih humanitarnih udruga, među kojima su "Oxfam" i "Save the Children", tvrdeći da su radile za Međunarodni kazneni sud (ICC) koji je protiv Bašira izdao uhidbeni nalog zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Darfuru.

"Protjerali smo ih jer su bili prijetnja sudanskoj sigurnosti...ICC i svi koji rade za taj sud su pod mojim nogama", kazao je Bašir, koristeći frazu koja u arapskom svijetu znači veliku uvredu.

Također je poručio da će protjerati sve koji rade protivno sudanskim zakonima, uključujući i diplomatske misije te snage sigurnosti.

Bašir je na skupu naveo cijelu listi zločina Zapada, od istrebljenja američkih Indijanaca do bombardiranja Hirošime i ratova u Vijetnamu i Iraku, ustvrdivši da za te zločine nikome nije suđeno. (hina/metro-portal)

08.03.2009. 15:48:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh