« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
AFERA FIMI MEDIA

Barišić sljedećeg tjedna pred USKOK-ovim istražiteljima

Dođe li u slučaju "Fimi media" do suđenja, Barišiću bi prijetila kazna i do 15 godina zatvora

Mladen Barišić iza pravosudnog policajca
Mladen Barišić iza pravosudnog policajca (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Fimi media

,

Mladen Barišić

,

USKOK

Bivšeg šefa carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića, osumnjičenog da je iz državnih tvrtki i ministarstava u korist tvrtke "Fimi media" svoje prijateljice Nevenke Jurak "izvlačio" desetke milijuna kuna, sljedećeg će tjedna ispitati USKOK-ovi istražitelji, potvrdili su danas Barišićevi odvjetnici.

Time su odbacili medijske tvrdnje da je njihov branjenik s USKOK-om postigao bilo kakav dogovor ili da je već teretio bivše ili sadašnje visoke dužnosnike vlade i HDZ-a. No, branitelji nisu željeli potvrditi da to i neće učiniti kada se nađe pred istražiteljima. "Moj branjenik do sada nije davao nikakve izjave pa medijske tvrdnje da je progovorio nemaju veze s istinom", kazao je jedan od Barišićevih odvjetnika Ante Madunić.

No, potvrdio je da je od USKOK-a zatražio termin za Barišićevo ispitivanje koje će se dogoditi sljedećeg tjedna, a točan dan i sat saslušanja dogovorit će se tek u ponedjeljak. Pravni stručnjaci upozoravaju da se prije Barišićevog pojavljivanja pred istražiteljima ne može govoriti o mogućem pokajništvu, odnosno izbjegavanju daljnjeg kaznenog progona u zamjenu za informacije kojima bi se teretili njegovi nalogodavci ili suradnici. Barišićev odvjetnik Rajko Mlinarić upozorava da je prije ishođenja bilo kakvog povlaštenog statusa nužno dogovoriti o kojim bi točno stvarima trebalo biti riječi, ali i krajnji ishod koji pokajnik može očekivati.

"U ovom slučaju sporni su pritvor i konačna kazna, s obzirom da Barišić ne može dobiti oprosnicu od kaznenog progona jer je postupak protiv njega već pokrenut", kazao je odvjetnik Rajko Mlinarić.

Dodao je da bi u slučaju da postigne dogovor s istražiteljima Barišić mogao dobiti i uvjetnu kaznu. Dođe li, u suprotnom, slučaj "Fimi media" do suđenja Barišiću bi prijetila kazna i do 15 godina zatvora. Ipak, njegovi odvjetnici tvrde da Barišićev primarni cilj nije izbjegavanje odgovornosti, što se vidi i po danas poslanom zahtjevu Hrvatskom saboru da mu se mandat aktivira ali i odmah potom zamrzne. Mlinarić tvrdi da se na aktivaciju zastupničkog mandata Barišić odlučio samo zbog toga što nakon današnjeg dana više nikada ne bi mogao tražiti da se vrati na mjesto koje je osvojio na izbornoj listi HDZ-a.

USKOK je do sada ispitao nekoliko bivših šefova javnih poduzeća, a uhićen je i član uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk, koji se najprije branio šutnjom, a potom odlučio surađivati s istražiteljima, nakon čega je pušten iz pritvora. Samo dan kasnije, 30. rujna, u Remetinec je ušao Barišić kojega je Beuk, kako se neslužbeno doznaje, označio kao glavnog krivca u aferi "Fimi media". Svjedoci su navodno teretili i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je s Barišićem bio na sastanku u Vladi, gdje je čelnicima javnih tvrtki sugerirano da posluju s tvrtkom "Fimi media". Upravo o tom sastanku održanom u travnju 2007. istražiteljima bi, kako se neslužbeno doznaje, trebao govoriti i Barišić. (hina/metro-portal)

07.10.2010. 17:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh