« Metro - Tema
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
ŠKOLE STRANIH JEZIKA

Barem dva strana jezika!

Kada u sebi razvijemo znatiželju, lakše možemo naučiti strani jezik
Kada u sebi razvijemo znatiželju, lakše možemo naučiti strani jezik
Više o

strani jezici

,

škole stranih jezika

,

Međunarodni kongresa lingvista

,

lingvistika

Poznavanje više jezika - izazovi i šanse’ naziv je ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa lingvista održanog u Essenu, u Njemačkoj, krajem kolovoza. Iza ovog mota krije se posve zanimljiva tema: Koliko jezika čovjek može i treba govoriti te kako ih naučiti? U vremenima sve većih migracija širom svijeta, a naročito u razvijene zemlje Zapada, pitanje poznavanja jezika i usto vezane mogućnosti uspješnog prilagođavanja stranaca u zemlji u koju dođu, od životnog je značaja. 15. Međunarodni kongres lingvista je pokušao naći odgovore na najčešće postavljana pitanja.

Gramatika nije dovoljna

Najrasprostranjeniji jezik, engleski, prijeti druge istisnuti na marginu, ali ipak većina Europljana uz materinji jezik vlada barem još jednim stranim jezikom. U Europskoj uniji su trenutno 23 službena jezika i nemoguće ih je sve poznavati, ali je isto tako nedopustivo ne znati nijedan drugi jezik osim materinjeg, pa bio on i engleski.
Višejezičnost znači i više tolerancije i više spremnosti na dijalog i više zanimanja za svijet oko sebe. Tako lakše razumijemo potpuno različite kulture i narode.

Višejezičnost u današnjem svijetu, naročito u Europi, znači i više tolerancije i više spremnosti na dijalog, kao i zanimanje i razumijevanje svijeta i događaja oko sebe. Temeljna ideja je znati, pored materinjeg, barem još dva strana jezika. No, nije važno po svaku cijenu svladati strani jezik u svim njegovim detaljima. Postoji i ciljano učenje jezika, i ono je danas sve prisutnija metoda. 

Pitanje je, međutim, kako nekoga navesti da uči strane jezike? Anglist Bernd Rüschoff smatra da bi nastavnici morali u tome pomoći učenicima te dodaje: - Danas je jasno da nije dobro predavati čistu gramatiku i učiti riječi napamet već da princip treba glasiti: naučiti kako učiti strani jezik. Potrebno je ljudima objasniti da, kada u sebi razviju znatiželju, lakše mogu naučiti strani jezik. Suzan Slivenski ističe da svatko može naučiti strani jezik i napominje: - Postoji mit o jezičkom talentu. Smatram da mi nemamo izbor želimo li ili ne poticati demokraciju, toleranciju i spremnost na dijalog.

Ojačati motivaciju

Mi ih moramo poticati. Zbog toga je potrebno ojačati motivaciju. Bernd Rüschoff pritom dodaje da nije važno po svaku cijenu savladati strani jezik u svim njegovim detaljima. On kaže: - Postoje koncepti koji se bave time da ustanove u kojem području života ili rada se strani jezik koristi, i onda se to ciljano uči. To znači da nije svakome sve potrebno. Ali, temeljna ideja ipak jest da svatko uz svoj materinji jezik poznaje barem još dva druga strana jezika. Tko uči strani jezik, uči daleko više nego samo  nove riječi  i njihovo gramatičko ustrojstvo u zadanim situacijama.

Piše: Piše: Iva Ćurić
04.09.2008. 22:41:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh