« Metro - Tema
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
Split

METRO ANKETA

Tomislav Ivić: Splitskog čuda nema nigdje • Stipe Božić: ‘Grad mora pokazati volju’ • Ivan Šola: ‘Ovo se ne propušta’•

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ante Čizmić/CROPIX)
Više o

Split

,

splitski sportaši

,

Stipe Božić

,

Lvky

,

Tomislav Ivić

,

Duško Krstulović

,

Ivan Kuret

,

Ivan Šola

Tomislav Ivić, legendarni Hajdukov trener

• Stvarno je nevjerovatno da je iz ovako malog grada ovoliko sportskih veličina proizišlo. Ja sam se dugo bavio nogometom i bavim se još i danas. Mene je toliko zaokupio nogomet da mi koncentracija nije bila na ovakvoj širini. Međutim, kad se čovjek osvrne i kada ima priliku da vidi sve što su splitski sportaši napravili, što je stvarnost, onda je to za nevjerovati. Treba se zaista uhvatititi da se napravi da grad Split postane sport brand čitave Evrope. Prošao sam mnoge gradove, države i ovakvog čuda kao što je je u jednom malom gradu, da se okupi takvi kvalitet, toga nema nigdje i zato bi svi mi trebali ovdje prepoznati kvalitet, poštovati ovo.

Mi smo se toliko navikli na naše vrhunske sportaše da ih više i ne primjećujemo. Moramo se zahvaliti ovakvim pojedincima, neimarima, koji su strpljivi i sve to sakupili i podsjetili nas na ono što stvarno imamo.

Duško Krstulović, predsj. veslačkog kluba Gusar

• Treba postojati jedan kriterij gdje svi trebaju imati svoje mjesto prema zaslugama. S menom je sjedio Duje Bonači. To je prva zlatna olimpijska medalja za Hrvatsku, četiri momka iz istog razreda i istog kluba.

Naše medalje su počele od te medalje i to se ne smije preskakati. Poslije njih su došli Mrduljaš, Celent, Đurđa Bjedov i sve ostalo.

Ima jedan slijed po godinama i svi imaju svoju važnost u istom paketu. Treba ovo podržati. Ovo je jedna stvar gdje se prvenstveno trebaju zainteresirati firme, poduzetnici...

Stipe Božić, alpinist

• Ako se ne počme sada kada imamo gradonačelnika koji je sportaš onda mislim da će ovo brandiranje ići sporije. Ali svejedno hoće, jer će opet doći gradonačelnik koji je sportaš. Toliko je sporta u ovom gradu...

Čini mi se da ako može Muzej sporta, ako može Hall of fame, ako može Ulica sportskih velikana onda može i ovo. Grad mora pokazati volju sa svoje strane i prepustiti projekt onima koji imaju ideje i koji su vizionari. Mislim da će to tako i biti. Istina je se u Splitu zvijezde ne tretiraju kao zvijezde i to je komparativna prednost ovog grada.

U Splitu vas nitko neće štipati, potezati za rukav ili bilo kako smetati, a svejedno vas cijene. To druga mjesta na svijetu nemaju. Mi nismo celebritiji, mi smo sportaši.

Ivan Kuret, gradonačenik Splita

• Veliko mi je zadovoljstvo da je projekt javno prihvaćen. Grad će projektu pomoći na sve moguće načine, od financijske potpore, pa do mogućnosti korištenja javnih površina, suradnjom sa sportskim klubovima i sportašima.

Gdje god može Grad će biti partner pri njegovoj realizaciji. Preduvjet je njegova ekonomska održivost. Ukoliko se bude kvalitetno vodio i realizirao onda su mogućnosti izuzetno velike. Mi naše vrijednosti imamo. Zadatak je prezentirati ih na kvalitetan način, i nama samima i javnosti, kako u nas tako i u inozemstvu.

On nikad neće zaživjeti u punom obimu, on će rasti iz godine u godinu, sve veći, sve obuhvatniji i značajniji. Što se tiče nas, može se početi realizirati odmah.

Ivan Šola, olimpijac i predsj. Hrvatskog bob i skeleton saveza

• Sve je bazirano na marketingu. Uspjesi i karizma donosi jednu priču i donosi ljude koji vole čuti tu priču. Sigurno da bi se sa jednim globalnim marketingom postiglo i to da vide naš bob u Splitu.

Masu puta smo bili na nekim destinacijama pa smo gledali neke gluposti, baš gluposti prema ovome što možemo ponuditi, pa smo to morali platiti. Split ima nevjerojatan broj sportaša, sportskih priča, kulturu, tradiciju, povijest. Ovo je vrhunska ideja koju je šteta ne iskoristiti.

Jedini je problem Splita, kaže se u jednoj anegdoti, što nema pametnih ljudi jer su u Splitu svi najpametniji. To stvar može kočiti, ali je napravljen jedan veliki korak naprijed kojeg su svi razumjeli. Ovo se ne smije propustiti jer imamo gotovu priču, puno jaču od drugih gradova.

Dragan Lukić Lvky, pjevač, tekstopisac, kompozitor:

• Ideja organiziranja Festivala navijačkih pjesama mi zvuči fenomenalno. To je nešto prilično originalno, svježe. Za tako nešto nisam još do sada čuo.

Imam već neko vrijeme pjesmu za stogodišnjicu Hajduka koja bi doprinijela u tom kontekstu i vrlo rado bih je poklonio za takvu prigodu.

03.06.2008. 00:40:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh