« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
katastrofa

Barbari razaraju Trg bana Jelačića

Reljef Ivana Meštrovića star preko stotinu godina teško oštećen postavljanjem skela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Zagreb

,

Ivan Meštrović

,

Meštrović reljef Trg

,

kuća Popović

Rijetki prolaznici s nevjericom su pred par tjedana gledali postavljanje skela na sniježno bijelu fasadu kuće Popović na Trgu bana Jelačića 4. Neki su i smogli snage za komentare kako im stvarno nije jasan razlog oblačenja novoobnovljene zgrade u skele.

Naravno, razlog je postavljanje reklame po već uobičajenoj shemi patentiranoj na Varteksovom City Centru - navodna obnova fasade koja onda traje cijelo desetljeće, a na skelama visi reklama koja se naplaćuje suhim zlatom. Tako Zagrepčani već godinama umjesto krasnih pročelja zgrada na glavnom gradskom trgu moraju gledati hektare reklama.

No, ovoga puta barbari su digli letvicu još jedan stupanj više, sidreći skele „zbog sigurnosti" kroz jedinstveni spomenik Ivana Meštrovića izveden u polikromiranoj glaziranoj keramici, tehnici koju je Meštrović koristio samo na ovom djelu.

Da bi stvar bila još apsurdnija, nakon što je Jutarnji otkrio skandalozno ponašanje tvrtke koja je postavila skelu i reklamu, skela je na tom mjestu skinuta, a rupe zakrpane manirom tipičnog hausmajstora iz plavog oglasnika koji vam u popodnevnom fušu razvali pola kuće da bi promijenio šalter. Grozomorne zakrpe još su i pobojane, tako da sada spomenik izgleda stvarno žalosno.

Fascinantan je i pristup Zavoda za zaštitu spomenika, koji izjavljuje da je nadležan za fasadu i reklamu, a postavljanje skele spada pod Gradski ured za prostorno uređenje. Kako se sigurno nikada neće saznati tko je izdao dozvolu za postavljanje skele na potpuno obnovljenu zgradu, račun za sanaciju će vjerojatno i opet platiti Zagrepčani iz svog džepa.

Situaciju ne olakšava ni činjenica da Meštrović nije ostavio nikakav model prema kojem bi se mogla sanirati šteta, kao što je slučaj sa Zdencem života. Izjave o ovom skandaloznom ponašanju daju jedino ogorčeni konzervatori i građani, a od bilo kakve odgovorne osobe ni traga ni glasa.

02.04.2009. 09:06:16
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    evelina
    02.04.2009. 11:23
    Da li je zaista moguće da počinitelj neće biti kažnjen? Da li je moguće da će mediji o ovome prestati pisati, a zatim će dementno hrvatsko društvo zaboraviti na to?
    Vjerojatno će se pričati, ah to je onaj Anić koji je uništio reljef...i ? i nikom ništa..A što rećo o Zavodu za zaštitu spomenika? SRAM VAS BILO!!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh