« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Barack Obama kao inspiracija

Američki demokratski predsjednički kandidat najeksploatiraniji je političar u kulturnim krugovima

Veliki murali s likom Abrahama Obame oslikani su u Bostonu, a bit će izlagani i drugdje u SAD-u
Veliki murali s likom Abrahama Obame oslikani su u Bostonu, a bit će izlagani i drugdje u SAD-u (GETTY IMAGES)
Više o

Barack Obama

,

Ray Noland

,

Shepard Fairey

,

Ron English

,

Dave McKenzie

,

David Cordero

Barack Obama apsolutni je hit među američkim umjetnicima. Kombinirajući lijepu i uličnu umjetnost, nikada dosada jedan budući predsjednički kandidat nije bio toliko eksploatiran u kulturi kao Obama. Jedan umjetnik postavio je internet stranicu pod nazivom ‘Obama Art Report’ kako bi izvještavao sve što se događa na umjetničkoj sceni vezano uz prvog Afroameričkog kandidata za Ovalni ured. Čak je i New Yorker na naslovnicu stavio ilustraciju Obame i njegove supruge Michelle odjevene kao teroriste što je izazvalo brojne reakcije.

Umjetnik Ray Noland bavi se Obamom još od 2006., ali prava pomama za njim počela je u veljači kada je Shepard Fairey napravio grafički prikaz Obamina lica oslikanog u crveno i plavo kako zuri u budućnost, a iznad njega stoji natpis ‘Napredak (ili ‘Nada’ ili ‘Promjena’). Osim navedenih umjetnika veliku pozornost izazvao je rad Rona Englisha ‘Abraham Obama’. English je spojio Obamino i Lincolnovo lice koje je prodano na internet aukciji. Osim printeva, English je oslikao i velike murale s likom Abrahama Obame u Bostonu.

Veliku pozornost izazvao je rad Rona Englisha ‘Abraham Obama’. On je spojio Obamino i Lincolnovo lice koje je prodano na internet aukciji. Kuća Bonhams jedan od printeva prodavat će na jesenskoj aukciji s početnom cijenom od 2000 dolara.

Još ne postoji ozbiljna ‘Obama umjetnost’ koja će se uzdignuti na razinu najbolje političke ili predsjedničke umjetnosti poput Warholova Nixona sa zelenim licem i porukom ‘Glasajte za McGoverna’ iz 1972., ili pak videa iz 2003. godine umjetnika Davea McKenzieja ‘We Shall Overcome’ koji nosi Clintonovu masku u Harlemu gdje je Clinton imao ured. Nedavno je njujorški umjetnik Yazmany Arboleda napravio izložbu ‘Atentat na Hillary Clinton/Atentat na Baracka Obamu’.

Jedan od radova na izložbi bio je veliki penis Baracka Obame pod nazivom ‘Once you go Barack’. Osim njega, David Cordero napravio je ‘Blagoslov’, skulpturu u prirodnoj veličini koja prikazuje Obamu kao Isusa koji se smije. Studeni će uskoro pa valja iskoristiti priliku bez obzira kakav bude ishod izbora.    

Piše: Piše: Livia Čveljo
22.08.2008. 19:02:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh