« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
OPREZ

Banke upozorene na mogućnost hakerskih napada

Računalni hakeri uspijevaju u napadima na globalni financijski transferni sustav i u krađi sredstava, što je posljedica njihove sofisticiranije taktike

Hakeri su aktivniji u ovo doba godine
Hakeri su aktivniji u ovo doba godine (Arhiva)
Više o

banke

,

hakeri

,

hakeri

Porast napada i krađa se bilježi od veljače kada su s računa središnje banke Bangladeša uspjeli 'skinuti' 81 milijun dolara, stoji u službenom i dosad povjerljivom pismu koje je međunarodna organizacija SWIFT poslala bankama širom svijeta. 

SWIFT, organizacija zadužena za svjetsku mrežu financijskih transakcija između banaka i drugih financijskih institucija, u pismu upozorava banke na rastuću prijetnju za njihove sustave. Kako se pritom ističe, napadi i nove hakerske taktike rezultiraju kontinuiranom ranjivošću SWIFT-ove mreže, kojom se dnevno 'vrte' tisuće milijardi dolara.

"Prijetnja je stalna, prilagodljiva i sofisticirana - i nema namjeru prestati", stoji u pismu SWIFT-a odaslanom početkom studenog bankama koje su im klijenti, a u čiji posjed je došao Reuters.  

Objava pruža nove dokaze da se SWIFT nalazi u riziku od napada gotovo godinu dana od krađe financijskih sredstava s računa središnje banke Bangladeša pri Federal Reserve Bank u New Yorku. Lopov bez presedana prislio je regulatore diljem svijeta da postrože uvjete bankovne sigurnosti, a usred globalne istrage FBI-a, Interpola i bangladeških vlasti. 

Banke koje koriste SWIFT mrežu, što uključuje i središnje i komercijalne banke, bile su pogođene 'značajnim' brojem napada - osim bangaldeške krađe, a otprilike petina njih je rezultirala krađom sredstava, rekao je u utorak u intervjuu Reutersu voditelj SWIFT-ovog programa sigurnosti klijenata Stephen Gilderdale.

13.12.2016. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh