« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
NOVI VJETAR

Banke navalile na jeftine kredite u ECB-u

Europska središnja banka u četvrtak je u financijski sustav ubrizgala gotovo 98 milijardi eura, dvostruko više likvidnosti nego što se očekivalo

Banke se polakomile za jeftinim kreditima
Banke se polakomile za jeftinim kreditima (Arhiva)
Više o

ECB

,

likvidnost

,

Europska centralna banka

Europska centralna banka sa sjedištem u Frankfurtu objavila je da su se 143 banke zadužile za ukupno 97,8 milijardi eura, u sklopu trećeg kruga programa kreditiranja čiji je cilj poduprijeti posustalo gospodarstvo eurozone i zaustaviti usporavanje inflacije.

Iznos tih kredita dvostruko je veći u odnosu na prognoze analitičara koje su se kretale oko skromnijih 40-ak milijardi eura, u sklopu programa takozvanih ciljanih dugoročnih operacija refinanciranja (TLTRO).

Taj je ECB-ov program osmišljen s ciljem poticanja banaka da kreditne plasmane usmjere prema malim i srednjim poduzećima i da time pomognu gospodarstvu eurozone da se osovi na noge. Ovoga bi puta ECB-ovi krediti trebali motivirati banke na veće kreditiranje realnog gospodarstva jer će ih morati vratiti već za dvije godine, umjesto dosada predviđene četiri, ne budu li mogle dokazati da je novac preusmjeren tvrtkama i kućanstvima.

Ti krediti nude se po fiksnoj kamatnoj stopi od 0,15 posto, što je nešto više od ECB-ove referentne kamatne stope od 0,05 posto.

20.03.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh