« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
hitne situacije

Bandić gradi "Vučji brlog" u Sesvetama

Ili Bandić i Kalinić znaju nešto što ostali građani ne znaju, ili je netko polupao lončiće

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zagrebački tenk

,

Ured za upravljanje u hitnim situacijama

,

zagrebačka bespilotna letjelica

,

Bandić Kalinić stožer bespilotna

,

Bandić helikopter

Pavle Kalinić do sada je imao image razbarušenog zastupnika, pisca i, zbog svoje ratne prošlosti, prilično solidnu reputaciju osobe koja zdravorazumski pristupa svijetu oko sebe. No, brojne posjete Izraelu i specijalizacija za terorizam dovele su ga na čelo Ministarstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena, u ZG varijanti Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Sličnu instituciju imaju uglavnom svi veći gradovi na Zapadu, no prilično agresivan start i najave koje su, najblaže rečeno, zabrinjavajuće mogu potaknuti Zagrepčane na razmišljanje. Pitanje je što to Bandić i Kalinić znaju, a mi ostali ne znamo pa bi se trebali početi brinuti, ili su obojica jednostavno „otišli na kvasinu", kako to lijepo Dalmatinci kažu.

Zagrebački tenk, već opjevan u napisima svih medija, danas je dobio obrazloženje u kojem su prepisani ulomci iz nekog manuala za krizne situacije loše prevedenog s engleskog jezika, tj. potpuno besmisleno. Ne zna se ni koliko točno košta, niti koja će biti oprema, a pošto će ga sigurno kupiti Holding, a ne Grad, ti će podaci zauvijek ostati „poslovna tajna", kao i ugovor s IGH.

Najnoviji biser su bespilotna letjelica, helikopteri i „najmoderniji stožer za upravljanje u hitnim situacijama" u Sesvetama. Bespilotna letjelica trebala bi „nadgledati kriznu situaciju", no puno je vjerojatnije da će se baviti pronalaženjem još neiskorištenih zemljišta koji će neki „poduzetnik" kupiti i zamijeniti s Gradom za štogod tisuća kvadrata u centru grada.

Helikoptere imaju i Agrokor i Finvest, pa naravno da će ih imati i Zagreb, kako bi gradonačelnik mogao u predizborno vrijeme obići još više kvartova u istom satu, da ne kažemo danu. A i svaka gradska četvrt dobit će interventni tim od 15 ljudi i jedne Lade Nive.

No, kruna svega je stožer, nešto što bi se trebalo graditi u Sesvetama i što će sigurno progutati brdo novaca za opremu na kojoj će se zaposlenici igrati. Zapovjedni centar u Sesvetama treba biti otporan na potrese, kemijske i nuklearne katastrofe!

Naravno, tako nešto ne bi se moglo sagraditi, primjerice, u Kustošiji, jer tamo gradonačelnik nema glasača, kao uostalom i u cijelom gradu. Tolike novce utrošiti treba u izbornoj bazi, onoj koja uvijek donosi pobjedu na izborima, a poslovi oko izgradnje već su vjerojatno podijeljeni.

Pa ako je i od izabranog gradonačelnika, previše je. (metro-portal)

Počelo je sa zagrebačkim tenkom ...

08.12.2008. 17:59:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh